Nå kommer flere leiligheter der eneboligen engang stod.

– Det var litt rart å se at det gamle huset ble revet. Men jeg angrer ikke i det hele tatt, sier Mona Iren Bjørnå.

1. juni flyttet hun og mannen Torfinn inn i splitter ny leilighet på 117 kvadratmeter i øverste etasje i boligprosjektet Solbakken Gartneri i Jakob Bjørnås veg på Fuglset i Molde. Muligheten fikk de da Planor ville bygge et leilighetsprosjekt med i alt 45 leiligheter på den gamle tomta til Bjørnå gartneri, hvor familien til Torfinn har drevet gartneri i generasjoner. Huset til ekteparet lå tett inntil gartneritomta og Planor ønsket å overta eneboligen for å få utnyttet arealet til leilighetsprosjektet.

– Det var ikke lett å venne seg til tanken på å flytte fra huset hvor vi har bodd og trivdes veldig godt i 40 år, men da avgjørelsen var tatt var det helt greit. Planor kjøpte huset for det samme som en ny leilighet kostet. Dermed var det bare å bytte, sier Torfinn Bjørnå, som har vokst opp på stedet. Å flytte lengre unna var lite aktuelt. Etter tre uker i den nye leiligheten merker Torfinn at livet er blitt enklere. Han har fått bedre tid.

– Ikke mer hagearbeid, vedkapping eller vedlikehold i hagen og i huset. Jeg har mistet en hobby, men det er helt greit. Jeg har flere, smiler pensjonisten.

– Utbyggerne har også vært veldig flink til å hjelpe til slik at overgangen gikk greit. Vi var bekymret for de hundre år gamle ripsbuskene i hagen, men de fikk vi flyttet til søsteren min som bor like ved her.

Alt nytt

Da Mona og Torfinn Bjørnå flyttet inn i ny leilighet, bestemte de seg for å kvitte seg med alt det gamle. Så å si alt av møbler er nytt, og tilpasset en moderne leilighet.

– Man samler seg veldig mye ting i løpet av åra, og nå hadde vi muligheten til å skifte ut med nytt. Det er klart det er mange minner knyttet til det gamle, men de har vi fortsatt i oss, sier Mona.

Til og med kunsten på veggene er ny, alt er fotokollasjer på aluminiumsplater, laget av fotokunstneren Bente Sellevoll fra Molde.

– Ingenting er tilfeldig, sier Torfinn.

– Mona har planlagt alt i lang tid.

Luftig

For en uke siden ble det gamle huset fra 1977 revet. Tilbake er bare et hull, og nå skal trinn to av leilighetsprosjektet bygges der. Eneboligen var topp moderne da de flyttet inn i 1977, men kan ikke sammenliknes med dagens standard.

– Den store forskjellen er ventilasjonen og isoleringen. Det er noe helt annet nå. Og lydisoleringa er mye bedre. Jeg sover mye bedre her, sier Torfinn.

– At vi har mindre plass enn i huset er heller ikke noe problem. Nesten bare en fordel, da blir vi mer bevisst på hva vi vil ha og ta vare på, sier Mona.

Tre trinn

Leilighetsprosjektet på Fuglset har i alt tre byggetrinn. Første trinn inneholder 11 leiligheter, andre trinn bygges nå og skal og består av 15 leiligheter fordelt på to bygg. Det skal stå klart i juni neste år. Trinn tre med 19 leiligheter er planlagt, men har ingen dato for byggestart foreløpig. Leilighetene er fra 49 til 87 kvadratmeter, og koster fra om lag 2,3 millioner til over 4,5 millioner kroner.

– Salget går bra, alle leiligheter i første trinn er solgt, og åtte av de femten i trinn to er solgt, sier prosjektleder Tonje Kvalsnes i Planor.

Treg start

Prosjektet fikk imidlertid en tung start. Trinn en var opprinnelig lagt ut med 30 leiligheter. De ble lagt ut til salgs samtidig med nedgangen i oljebransjen, og interessen var minimal. Planor la planene til side og satset heller på et mer beskjedent første trinn med 11 leiligheter.

– Det var nok fornuftig. Nå merker vi at markedet har tatt seg opp og at etterspørselen er langt bedre, sier Kvalsnes.