For 14 dager siden skrev Arbeiderpartiets kvinnepolitiske ansvarlig, Hege Karina Bøe sammen med flere andre, et leserinnlegg hvor de mente ordfører i Rauma, Lars Olav Hustad, gikk baklengs inn i framtida da han ikke ønsket å endre navn på rådmannstillinga til det mer kjønnsnøytrale «administrasjonssjef». Det satte i gang en debatt om hvorvidt en slik navneendring er nødvendig. Arbeiderpartiet har gått i bresjen for endringen.

Sendt henvendelse

I forrige uke innstilte Sandøy kommune – med ordfører fra Ap–Anny Sønderland som ny rådmann.

– Kvinnenettverket har sendt inn en henvendelse til fylkesavdelingen i Ap, som igjen har sendt ut en henvendelse fra fylkesstyret til alle gruppeledere i Møre og Romsdal med en oppfordring til å se på saka om tittelbruk. Vi håper Sandøy kommune får mulighet til å endre tittelen til administrasjonssjef før Sønderland tiltrer stillinga, sier Bøe. Hun forteller at dette er en liten brikke i den store sammenhengen, og mener det er unødvendig å bruke en kjønnsbestemt rolle når det finnes et alternativ som allerede er i bruk i fylket.

– Det er ikke som om vi finner på noe nytt. Vestnes, som eneste kommune i fylket, har tatt i bruk tittelen administrasjonssjef, sier hun.

Gyllen mulighet

Bøe tror det er viktig at endringen begynner i det politiske systemet.

– Nå har politikere en gyllen mulighet til å vise at de mener noe med kjønnspolitikken de fører, sier hun. Det er ikke kun i politikken kjønnsbestemte roller benyttes. I helsesektoren arbeides det med å finne nøytrale titler til stillinger som «jordmor» og «helsesøster.»

– Det er sikkert ikke ønskelig for en mann å utdanne seg til å bli «mor.» På samme måte som det ikke er naturlig for en kvinne å inneha en stilling som slutter med «mann.»

Må henge med

Hun mener vi ikke kan beholde de gamle titlene kun fordi de er godt innarbeidet blant folk.

– Det at folk kjenner til titlene er ingen unnskyldning for at de ikke kan endres. I 2017 er det ikke gitt at det er en mann som skal være rådmann. Ei heller fylkesmann. I Møre og Romsdal er det flest kvinner som innehar stillinga som rådmann. Utviklingen har gått framover, da kan ikke stillingstittelen henge igjen i fortida, sier hun.

Ikke motvilje

Ordfører i Sandøy kommune, Oddvar Myklebust, forteller at han ikke har reagert noe særlig på debatten rundt kjønnsnøytrale titler.

– Jeg har ikke sett at vi har mottatt henvendelsen fra fylkesstyret, men rådmannstittelen er på veg ut uansett. Om to år får vi ny kommunelov, hvor det er forslag om at øverste leder skal bli kalt kommunedirektør. De fleste rådmennene i fylket er kvinner, og jeg har ikke hørt noen av dem reagere på tittelen tidligere. Vi har ikke tenkt å endre noe foreløpig, sier han. Myklebust mener det er sunt med debatt, og tror det kan føre til at folk begynner å tenke seg om.

– Det er ingen motvilje fra vår side om å endre tittelen, det må gå seg til etter hvert. Men vi har utlyst ei stilling og tilsatt en person som rådmann, sier han.

Oddvar Myklebust. Foto: Agnar Gjendem