Under dialogmøtet mellom enhetsledere, tillitsvalgte, administrasjon og politikere i Fræna torsdag snakket Fræna-rådmann Anders Skipenes og økonomisjef Ole Rødal om kommunens økonomiske utsikter.

Skipenes påpekte at de rekordstore skoleinvesteringene på 270 millioner kroner måtte følges av innsparingsvedtak.

– Skaper verdier hver dag

Da hovedtillitsvalgt Tor Gunnar Johansen (Fagforbundet) stilte seg bak mikrofonen på bedehuset, hvor møtet ble avholdt, startet han med følgende:

Opprettholde kompetansen

Videre påpekte Johansen viktigheten av trepartssamarbeid i prosessen fram mot kommunesammenslåing.

– Jeg forventer fra politisk ledelse at intensjonsavtalen ligger til grunn. De kommunale oppgavene skal videreføres eller forbedres, da er det viktig at vi opprettholder kompetansen. Vi skal bli mer robuste, mer demokratiske og mer framtidsretta. Medbestemmelse, samråd og likeverd for alle parter er viktig, sa han.

Ære til de ansatte

Laila Nøsen (Sv) takket Johansen for innlegget.

– Det er en viktig påminnelse at det er de ansatte som skaper verdier, i alt snakket om penger og økonomi, sa hun.

– De ansatte skal ha stor ære for at vi i dag er ute av Robek-lista, sa ordfører Tove Henøen (Sp).

Frykter ikke reduksjoner

Fagforbundet i Fræna har 526 medlemmer, hvorav 329 er yrkesaktive. Tor Gunnar har vært hovedtillitsvalgt i en årrekke, og roste kommunen for informasjonsflyten i sammenslåingprosessen.

Han frykter ikke reduksjon i antall ansatte som følge av sammenslåing eller eventuelle sparevedtak.

– I intensjonsavtalen står det at vi skal bli mer robuste og opprettholde gode tjenester. Å redusere vil da være en selvmotsigelse, sier Johansen til Budstikka.

– Skal dra lasset i lag

Flere hovedtillitsvalgte hadde ordet under dialogmøtet, blant andre Gjermund Moe og Anne Lisbeth Ukkelberg, for henholdsvis Norsk sykepleierforbund og Delta.

Begge forbundene er representert i det partssammensatte utvalget for sammenslåinga Eide-Fræna.

– De ansattes arbeidsforhold er viktig. For noen skaper all endring usikkerhet, da er det viktig med god info hele prosessen. Å ha et velfungerende trepartssamarbeid er viktig, sa Ukkelberg.

– Vi skal dra lasset i lag, sa Moe.

Rett person i rett gruppe

Kristin Røed, hovedtillitsvalgt i Utdanningsforbundet, påpekte at de ønsker åpenhet, medvirkning og informasjon i sammenslåingsprosessen.

– Så langt er vi fornøyd. Det er viktig at de rette personene kommer i de rette gruppene når arbeidsgruppene skal etableres utover høsten, sa Røed.