Molde: – Jeg får barnebarn på besøk i sommer. Det er veldig lite hyggelig å vite at det ligger en 50 volts kabel tvers over eiendommen, sier Paulsen til Romsdals Budstikke.

– Flaks at ikke gikk liv

De var torsdag før 17. mai at uhellet skjedde. Paulsen og kona satt i stua, et stykke bortenfor huset pågikk arbeid med å legge om Telenors ledningsnett fra luftspenn til jordkabel. Plutselig hørte de et brak.

– Det var voldsomt. Jeg trodde en bil hadde kjørt rett i husveggen, sier Paulsen.

Det viste seg at en lastebil med gravemaskin på lasteplanet hadde hektet borti noen av ledningene og revet ned stolper og ledninger. En av stolpene hadde hatt retning rett mot Paulsens hus, men stoppet i et tre. Paulsen mener det bare er flaks at ikke liv gikk tapt.

– Det var voldsomme krefter i sving. Stolpene har kommet i et veldig spenn og blitt slengt mange meter, sier Paulsen, og mener det bare er flaks at ikke liv gikk tapt.

– Det var folk i arbeid like ved. Og hadde ikke den ene stolpen blitt stoppet av et tre hadde den gått rett i husveggen og knust den.

Paulsens nabo, Randi Johanne Barstein, er enig med Paulsen. En av stolpene har slått av en bit av taket på hagehuset hennes.

– Stolpene må ha flydd 20 meter, tenk om det hadde vært unger her, sier Barstein.

Liggende

Seks uker etter uhellet ligger ledningene og stolpene fortsatt på eiendommene til huseierne i Øverbygda på Hjelset.

Kjell Paulsen har vært i kontakt med Telenor flere ganger for å få dem til å rydde opp, så langt uten å komme noen veg. Paulsen legger ikke skjul på at han er kraftig irritert over at ingenting blir gjort.

– Dette er helt uhørt. Vi er fer blitt lovet at de skal rydde opp, men ingenting skjer. Sist fik vi en forsikring om at det skulle vært gjort innen 21. Juni. Men det skjedde ingenting. Det er skammelig at en bedrift som Telenor kan oppføre seg så arrogant, sier Paulsen.

Redd for barna

Kablene er for telefon og breibånd til husstandene i området.

De er isolert, men Paulsen er redd for at de kan utgjøre en fare, særlig for nysgjerrige barn.

– Særlig koplingsbokser og slikt er jo barn veldig nysgjerrige på, sier Paulsen, som sjøl har yrkeserfaring fra telekommunikasjon og data.

– Det er også umulig å klippe graset der kablene ligger. Vi har også spurt hva som skjer om vi kommer borti kablene for eksempel med grasklipper og kutter dem. Da var svaret at det var vårt ansvar.

Randi Johanne Barstein mener at oppfølgingen fra Telenor har vær for dårlig.

– Vi må få dette bort. Det er veldig ubehagelig å vite at dette ligger rundt på eiendommene, sier Barstein.

TRAFF TAKET: En av stolpene traff taket på hagehuset til Randi Johanne Barstein. Foto: Bjørn Brunvoll
STERKE KREFTER: Her landet lyktestolpen. Kjell Paulsen viser hvor lyktestolpen landet – 20 meter fra der den opprinnelig sto. Foto: Bjørn Brunvoll