– Jeg er en av de heldige som kan si at folk har anerkjent meg som en god vokalist og musiker, som folk har valgt å tro på. Det er resultat av kombinasjonen hard jobbing og tilfeldigheter, sier Rohey Taalah (23), frontfigur i Rohey, med utspring fra Jazzlinja i Trondheim.

Jazztalent

For et halvt år siden mottok Taalah Trondheim Jazzfestivals talentpris. I jurybegrunnelsen beskrives hun som en «fri og uredd sanger med en genuin nysgjerrighet og et stort overskudd i alt hun gjør.» 19. juli kommer hun til Plassen med bandet Rohey som til å begynne med framførte coverlåter.

– Jeg og de andre bandmedlemmene gikk i samme klasse på jazzlinja. Vi startet så smått da jeg ble spurt om å ha en jam på Dokkhuset i Trondheim i 2014. Jeg fikk med meg Ivan Blomqvist på tangenter, og vi spilte noen standard jazzlåter i en litt funky innpakning, sier Taalah.

Seinere fikk de tonefølge av trommeslager Henrik Lødøen og bassist Kristian B. Jacobsen.

Unngår sjangerbås

Fra å spille standardlåter har gruppa beveget seg inn i sitt eget musikalske univers, med låter skrevet i hovedsak av Ivan Blomqvist, sammen med Taalah. I mars slapp gruppa debutalbumet A Million Things på Jazzland.

– Den går tydeligvis kjempebra. Det er stor etterspørsel etter den både i England og Nederland blant annet, sier Taalah.

– Hvordan vil du beskrive musikken deres?

– Den er sammensatt. Egentlig vil jeg ikke sette oss i en bås. Vi spiller musikk vi liker. Men folk har trukket fram jazz, R&B, neo soul. Noen vil nok høre andre sjangre også, sier Taalah.

Etterspurt

Spillejobbene har ikke latt vente på seg. Jazzfestivaler i Norge, Sverige, Tyskland, Nederland og Portugal har booket Rohey. Sommeren blir ikke mindre hektisk, med Mandaljazz, Oslo Jazzfestival, Tromsø Jazzfestival, nederlandske Mondriaan Jazz Festival og Salzburg Jazz & The City som bekrefta festivaler. Flere blir det.

– Vi vokser sakte, men sikkert som band. Utvikler oss hele tiden og får større repertoar. Det begynner å spre seg til andre deler av verden fra vår «lille boble» her i Norge. Som liveband utvikler vi oss stadig, blant annet på improvisasjonsfronten, sier Taalah.

Varmet opp for Bernhoft

Taalah, bosatt i Trondheim, er opprinnelig fra Lindeberg i Oslo. Hun er i dag fulltids frilansmusiker og deltidsstudent innen pedagogikk i utøvende musikk. Hun med i Gurls, Trondheim Jazzorkester + Skrap og vokalensemblet Sonavi.

– Mer enn 100 prosent med andre ord?

– Det er krevende å livnære seg som musiker. Men som jeg sa, jeg er heldig. Det handler også litt om tilfeldigheter. Det var jo på noen måter tilfeldig at Jarle Bernhoft hørte oss da vi spilte på en festival i Sverige, sier Taalah.

– Men ikke tilfeldig at han syntes dere var gode nok til å ha med som oppvarmere...?

– Nei, det var det vel ikke. Han likte det han hørte, og vi var med ham på turné I tillegg inviterte ham oss til å spille på Rockefeller. Det ble sytten spillejobber til sammen, sier Taalah.

Formidlingens kunst

Rohey Taalah spilte med Trondheim Jazzorkester + Skrap på Moldejazz på Storyville i fjor.

– Det var kjempeartig. Det er gøy å komme tilbake, og jeg er glad for at jeg får muligheten til å spille på Moldejazz igjen, sier Taalah.

– Hvilket budskap kommer dere med?

– Vi ønsker å formidle noe som er viktig for oss som band og for folk ellers. Miljøproblemer, relasjoner mellom mennesker, sorg, glede, kjønnsproblematikk. Vi har et gjennomtenkt budskap i alle låtene. Vi ønsker jo at folk skal relatere seg til dem. Og alt er opplevd. Da blir det lettere å formidle, sier Taalah.

– Når alt er opplevd, kan det også være tøft å fremføre låtene?

– Ja. Av og til kan det være vanskelig. Når jeg skal formidle en av Ivans tekster må jeg kople det til en hendelse for å kunne uttrykke den rette stemningen under låten. Dette gjør at man fort kan bli utmattet. Jeg må lade meg opp til de ulike låtene, og vekslingen må skje ganske fort. Det er en kunst, sier Taalah.

– Hva vil du at publikum skal sitte igjen med etter en konsert med dere?

– Det kan jeg ikke styre, fordi det er så individuelt. Mitt eneste mål er at de skal føle noe. Hva enn det måtte være, sier Taalah.

Teaterprosjekt i Molde

I tillegg til at hun og bandet er booket inn på Moldejazz, har Taalah et annet kunstnerisk prosjekt i Molde. Taalah er komponist, musiker og til dels skuespiller i babyteater-prosjektet «Verken fugl eller fisk» av Lise Hovik. Prosjektet hadde nylig prøveuke i Molde. Flere Molde-barnehager står på spilleplanen, og i begynnelsen av august skal det framføres under Olavfestdagene i Trondheim.

– Teateret retter seg mot babyer og barn fra null til to år. Det handler om ulike skapninger. Utgangspunktet er affekter. Dette er annerledes fra noe annet jeg har gjort tidligere. Utfordrende på en helt annen måte, men veldig spennende, sier Taalah.

Rohey hører du på Teatret Vårt onsdag 21. juli kl. 24.00