1. Hvor er du akkurat nå?

– Jeg ligger i en veldig smal seng bakerst i en turnébuss, på vei til Stavanger. Glamorøst? Nei, ikke så veldig.

2. Har du vært i Molde før - og hva forbinder du med byen?

– Bare én gang, da jeg var bitteliten og på tur med Hurtigruta. Så jeg husker ingenting. Men jeg tenker på roser når jeg tenker på Molde, det har jeg fått innprentet av foreldrene mine. Det er jo en romantisk greie, og det passer bra. Jeg er selverklært romantiker.

3. Du skal spille på Moldejazz. Hvor kult er det?

– Jeg har stor respekt for Moldejazz, en stor og anerkjent festival jeg aldri trodde jeg skulle få spille på. Det er helt sprøtt å bli invitert. Men jazzmusikk er ikke det jeg hører mest på.

4. Hva har du på spillelista di?

– Jeg hører mye på norsk musikk. Kvinnelige artister som Aurora, Ary, Astrid S., Signy og Dagny. Jo, og så har jeg hørt mye på Jeff Buckley i det siste.

5. Du synger «Æ vil kjenn at æ lev, kjenn at det riv i hjertet». Hva river i hjertet ditt akkurat nå?

– Faktisk kribler det i magen fordi jeg skal reise på turné igjen. Jeg gleder meg på en helt annen måte nå enn sist. Jeg turnerte jo nesten i to år, det ble for mye. Men nå har jeg rukket å savne det. Og nå kjenner jeg at jeg er nervøs og spent også.

6. Ryktene sier du har ny musikk på gang?

– Ja, vi har jobba mye i studio i Stockholm, og jeg har nytt materiale på gang. Men det blir noen ekstra runder i studio. Om det blir plateslipp i 2017? Æ håpa det! Hehe. Det blir når vi er klare. Og sikkert premiere på noen nye ting i sommer.

7. Hvorfor skriver du på norsk?

– Altså. Det er det spørsmålet jeg får oftest. Og da spør jeg: Hvorfor skal jeg skrive på engelsk? Å skrive på norsk er jo det mest naturlige i verden. Jeg snakker norsk, tenker på norsk, føler på norsk ... dessuten er jeg veldig dårlig i engelsk!

8. Hvordan blir låtene dine til?

– Jeg skriver mine umiddelbare tanker og følelser, det er nær dagbok-stil. Jeg bruker Iphonen til å notere, og så blir låta til ved pianoet. Noen kan jeg bruke et halvt år på, noen blir ferdige på noen timer.

9. Du har en stemme som blir hørt. Hva bruker du den til?

– Jeg snakker gjerne om hvor motstander jeg er av oljeboring i Lofoten. Det er galskap, og ikke forsvarlig på noen felt. Ellers har flyktningekrisen gått utrolig inn på meg. Ubalansen i verden vil nok prege litt av den nye musikken min.

10. Hva gir deg håp og tro på framtida?

– Jeg er generelt en håpefull og entusiastisk type. Det finnes så mange bra mennesker med store hjerter og gode intensjoner der ute. De må bare komme ut og fram og ta sin plass.

Sondre Justad hører du på Romsdalsmuseet onsdag 19. juli fra kl. 17.00