Politikerne håper ombygd Hotell Nobel vil dempe trykket på sjukeheimsplassene

Molde: Med et enstemmig vedtak ble det besluttet oppstart av ombyggingen av tidligere Hotel Nobel til 25 omsorgsboliger. Økonomisk ramme for utbyggingen er 49,5 millioner, 74 mill. når man inkluderer kjøpesummen for eiendommen som ble kjøpt i 2016. Forutsetningen for oppstart er at det inngås kontrakt med laveste tilbyder, og at det foreligger tilsagn fra Husbanken om investeringstilskudd for omsorgsboliger før byggestart.

– Dette kommer i tillegg til alle andre omsorgsplasser i kommunen. Dette er en skikkelig gladsak, åpnet varaordfører Sidsel Rykhus debatten med.

Fra før har kommunen 22 slike plasser i heldøgns bemannet tiltak i Gotfred Lies plass.

Fyller tomrom i tilbudet

– Dette tilbudet har vi saknet i vår portefølje i mange år. Mellom heimehjelpen og omsorgsheim. Jeg tror og håper at dette vil dempe presset litt på våre korttidsplasser, sa Geir Blakstad fra Høyre.

Det var i torsdagens kommunestyredebatt flere ganger nevnt at kommunen trenger flere sjukeheimsplasser. Dette kom også opp i diskusjonen rundt forskriften «Om rett til opphold på sjukeheim eller tilsvarende bolig særskilt tilrettelagt for heldøgns omsorg».

– Alle vet at dette har vært situasjonen i sektoren. Vi har tatt vekk toroms på langtidsinstitusjoner, og har noen rom for to personer på korttidsavdeling. Vi får hver måned rapport på antall utskrivingsklare pasienter og kapasiteten vår, sa Torgeir Dahl.

Det kom som en understreking fra ordføreren etter at både Ann Elida Solheim (Frp) og Gerda Tolaas (Sp) hadde etterlyst flere sjukeheimsplasser.

– Må ha flere sjukeheimsplasser

– Det er naivt å tro at vi blir friskere og sprekere jo eldre vi blir. Forskriftene er fine, men antallet sjukeheimsplasser er det noe galt med, sa Solheim.

– At det er for få plasser er en kjent sak og har vært det over tid. Vi kan ikke se på dette lenger. Det er skremmende at pårørende må gå til media. Dette kan vi ikke se på år etter år. Nobel blir bra for den gruppa – men behovet for sjukeheimsplasser blir større, utdjupet Solheim.

Helse og omsorgsmelding

Tolaas ønsket også de nye forskriftene velkommen, men vil ha flere sjukeheimsplasser. Hun trakk også fram Helse og omsorgsmeldingen som kommunen får til høsten. Den ser også ordfører Dahl fram til.

– Den vil gi oss en framskriving av behovet i åra som kommer. Og så må vi bruke den i det langsiktige arbeidet med et godt omsorgstilbud, sa Dahl til Romsdals Budstikke etter debatten.

Han tror de nye omsorgsboligene på «nivå 2» i omsorgstrappa vil dempe presset på sjukeheimsplassene.

– De som har plass på sjukeheim i dag har behov for sjukeheimsplass, og kan ikke flyttes til de nye boligene vi oppretter. Men de 25 nye plassene vil lette trykket på sjukeheim og korttidsplasser, ved at vi får bygge opp mellomtrinnet. Vi vil at folk skal bo lenge heime, og behandles på lavest mulig omsorgsnivå, sa Dahl.

Positiv respons

Han syntes det var dagen for å svinge flagget og feire.

– Dette er sterkt etterspurt. Det er mange som har tatt kontakt med kommunen allerede. Og med fellesarealene kan vi gjøre dette til et flott sted for folk i byen, sentrumsnært. Dette er et fantastisk prosjekt, sa Torgeir Dahl.

En annen ytret begeistring for tiltaket var Bjørn Jacobsen fra SV.

– Det er en lykkens dag når vi får dette opp og gå. Dette er også en del av et byutviklingsprosjekt – at det skal bo folk i byen, sa Jacobsen.

– Når vi er på sjukehus, så vil jo vi heim så fort som mulig. Å legge til rette for at eldre skal kunne være heime er kanskje det viktigste vi gjør i kommunal tjenesteproduksjon, sa SV-representanten.

Husleia ikke klar

– Dette er et nobelt prosjekt, med utspring i en nobel tanke. Dette er det nest øverste trinnet i omsorgstrappa vi snakker om, og vi har hatt dette i planverket vårt i mange år, sa Frank O. Sæther fra Arbeiderpartiet.

Terje Tovan fra Borgerlisten og Rolf Hamre fra Sp stilte noen spørsmål om leiepriser og finansiering av boligene. Tovan, som var positiv til at kommunen nå får et slikt tilbud, lurte særlig på inndekkingen av det forholdsvis store fellesarealet.

– Hva husleia blir for den enkelte er ikke sikkert enda. Om det er formålsbygg eller utleiebygg er ikke klart. Vi må legge fram ei slik sak i god tid før bofellesskapet blir tatt i bruk. Dette må vi utarbeide i tett samarbeid med Molde eiendom, sa kommunalsjef Eirik Heggemsnes på vegne av rådmannen.

Rådmannen presiserte hvem det nye Nobel-tilbudet er ment for; – Dette tilbudet blir tilrettelagt for personer med langvarig funksjonssvikt. Når det ikke er tilstrekkelig forsvarlig å gi dem et tilbud i heimetjenesten. Samtidig som langtidsplass på sjukeheim heller ikke er riktig. Det vil være heldøgns bemanning og 10–11 årsverk ansatt for å yte tjenestene, sa rådmann Arne Sverre Dahl.

Molde Eiendom har avsluttet anbudsrunden, og jobber med kontrakten med entreprenøren, så det er ventet at oppstart av byggeprosessen vil skje om forholdsvis kort tid.