Molde: Det går fram av et brev styret i Molde Fekteforbund har sendt til Norges Fekteforbund etter et ekstraordinært styremøte sist torsdag. Brevet er signert av leder Judith Molka-Danielsen og nestleder Niels Vesters. Etter 15 år med kårdefekting vil klubbens eneste aktivitet framover være sabelfekting. Det er nedfelt i en ny organisasjonsplan som ble vedtatt på styremøtet.

– Klubben har vært misfornøyd med mange saker som forbundet etter vår mening har håndtert på en uryddig eller dårlig måte, blant annet mangelfulle prosesser, ukorrekt saksgrunnlag, mangler i skjønnsutøvelse og misvisende og feil protokollering. Vi har opplevd at premissleverandører og beslutningstakere i forbundet mangler respekt for vår klubbs fektefaglige strategivalg og det mangeårige arbeidet vi har nedlagt i utvikling av aktiviteter og fektemiljø i vår region, heter det i brevet.

Skal satse på sabel

Klubben legger ned all kårdeaktivitet med umiddelbar virkning. Regionalt utviklingsarbeid og rekrutteringstiltak vil opphøre. Det tradisjonsrike stevnet Molde Open i september blir avlyst.

– Klubben vil fremover kun satse på sabelaktivitet og jobbe positivt med å utvikle sabelfekting i egen klubb og bygge opp et sabelmiljø i Midt-Norge, i samarbeid med andre klubber i Norge. Dette ser vi som en positiv løsning og meningsfull vei fremover, skriver styret, som understreker at verken ledelsen, hovedtreneren eller fekterne har mistet idrettsgleden.

– Viste manglende respekt

I brevet redegjør styret for feil klubben mener Bartosz Piasecki har gjort i sitt arbeid som sportslig leder. Styret mener at teknisk komité ukritisk støtter sportslig leder og at styret i forbundet utviser «manglende tilsyn og korrigering når vedtak får negative konsekvenser for NFs overordnede mål og langtidsstrategier».

Molde Fekteklubb mener blant annet at sportslig leder har framlagt villedende informasjon til teknisk komité for å fjerne et vedtatt rankingstevne for junior, som igjen ga feil grunnlag for uttaket til årets EM. Romsdals Budstikke omtalte flere ganger den åpne konflikten som oppsto da Molde-fekteren Luuk Hazes ikke var blant de fire uttatte til EM, til tross for at han var ranket som nummer to i Norge.

Styret hevder også at sportslig leder ikke er «samarbeidsvillig og viste manglende respekt og arroganse mot frivillige og ressurspersoner» under Molde Open norgescup i 2016. Det vises også til negative utsagn Piasecki skal ha kommet med mot stevneledelsen og organiseringa av stevnet. «Udokumenterte og uriktige» utsagn skal også ha blitt videreformidlet i teknisk komité og på styremøte i forbundet.

Ikke lenger norgescupstevne

Et hovedpunkt i kritikken er en påstand om at sportslig leder etter ti år har fjernet Molde Opens status som norgescupstevne i 2017. Leder Stig Herbern i teknisk komité svarte først at protokollfeilen skal rettes opp, men dette skjedde aldri, ifølge Molde Fekteklubb. De hevder degraderinga av stevnet ikke er lovlig vedtatt.

Molde-miljøet mener også det er kritikkverdig at teknisk komité «ukritisk har overlatt til sportslig leder å kommunisere med klubbene, trenere og potensielle landslagsfektere» og at han gjør dette på «selektiv basis» og etter «uforholdsmessig lang ventetid.»

– Våre erfaringer er at NF de siste fem årene ikke har vært villig til aktivt å støtte og samarbeide med MF og vår trener Ton Hazes i arbeidet med regional utvikling til beste for klubbene, fekterne og fektemiljøet i Midt-Norge», skriver styret.

NM-søknad avslått

Det hevdes at prosjektmidler til skolefekting og andre grasrotaktiviteter har uteblitt fordi forbundet ønsker å sentralisere arbeidet. Nylig ble søknaden om ungdoms-NM kårde i 2019 avslått. Styret mener det er i framtida er dårlige utsikter for å få tildelt større arrangement, som kan gi «nødvendig motivasjon, frivillighet og utvikling av et regionalt fektemiljø i Midt-Norge».

Verken Molde-trener Ton Hazes eller nestleder Niels Vesters vil gi ytterligere kommentarer. Det vil heller ikke styreleder Judith Molka-Danielsen, som også er styremedlem i Norges Fekteforbund.

PS: Molde-talentet Luuk Hazes (19) flytter til Oslo for å studere og skal fortsette karrieren i Njård.