ELNESVÅGEN: Når Eide og Fræna slår seg sammen til det som etter all sannsynlighet blir kalt Hustadvika kommune må Eides svaner og Frænas bølger erstattes av et felles, nytt kommunevåpen.

Tidligere i år utlyste arbeidsgruppa for kommunenavn og kommunevåpen en konkurranse blant kommunenes innbyggere - med spesiell invitasjon til sjetteklassingene - om å tegne det nye våpenet.

Først Fræna, så Eide

Da fristen gikk ut 1. april var det kommet inn 140 A4-ark med rundt 200 forslag. Disse er nå stilt ut på Fræna frivilligsentral.

– De har vært utrolig kreative. Utstillingen er åpen hverdager fra 10 til 15, i tillegg til at vi har åpent fra klokka 11 under Torgdagen lørdag 24. juni. Etter 7. juli skal utstillinga til Eide, sier Anne Holen Helseth, leder på frivilligsentralen.

Bølger og svaner

Leder i arbeidsgruppa, Fræna-ordfører Tove Henøen, er svært fornøyd med de innkomne forslagene.

– Her er det mye spennende, kreativt og flott. Mange har tatt med symbolikk fra begge kommunene, som svaner og bølger, men det er også mange helt nye forslag, sier Henøen.

– Er det nye kommunevåpenet blant de innkomne forslagene?

– Ja, det håper jeg, sier Henøen.

– Kan det også være en av sjetteklassingene som stikker av med seieren?

– Ja, selvsagt. Om vi finner gode, håndtegnede kommunevåpen vil vi få en grafiker til å lage en mer «realistisk» utgave. Vi må bruke litt tid. Kanskje får vi inn en ekstern jury. Uansett kommer vi til å kåre en skolevinner. Klassen til denne skal få en premie, sier Henøen.

Håper på regelendringer

Henøen forteller at arbeidsgruppa skal jobbe med kommunevåpen etter sommeren.

– Vi skal bruke den tida vi trenger for å komme fram til et godt kommunevåpen. Nå er det forslag i Stortinget om at heraldikken ikke skal være så streng. Dette er noe av grunnen til at vi avventer. Regelverket for kommunevåpen stiller strenge krav til farge- og motivbruk. For eksempel kan kommunevåpen per i dag kun ha ett motiv, og det kan gjentas opp mot tre ganger. Forhåpentligvis vil Stortinget vedta å løsne litt på regelverket, sier Henøen.