Rauma: For en måned siden sto den klar. Den nye kiosken med softis-troll på taket langs Nasjonal Turistveg opp gjennom Isterdalen til Trollstigen. Men omsetningen har ikke blitt så god som driver Edmund Meyer hadde sett for seg. Tv2 omtalte saka først, mandag kveld.

Investerer betydelig sum

– Det er et regelverk som er vanskelig å forstå for vanlige folk. Her har jeg for å innfri kommunens krav plassert inngangspartiet vekk fra vegen. Det gjør jo at langt færre får med seg at det er utsalg og aktivitet her, og bare kjører forbi. Eller bare stopper og tar bilder uten å handle, sier Meyer til Romsdals Budstikke.

Fra før har Meyer gjestegård og mange utleiehytter til turister på plassen. Han driver også kafé og suvenirbutikken på Trollstigplatået.

Nå investerer han totalt rundt 2,5 millioner kroner for å oppgradere området ved Trollstigen Camping. I tillegg til den nye kiosken, er det ny lekepark under oppføring – og plassen skal asfalteres og settes i stand slik at det blir attraktivt som stoppested for turistene.

Mister stoppeffekt

– Oppe på Trollstigen er det veldig lite parkeringsplass, og her nede kan folk få stoppe og ta bilder av Trollstigen fra flata samtidig som de opplever Isterdalen. Og selvfølgelig bør de spise softis og kjøpe suvenirer, sier Meyer.

Han fikk byggetillatelse av kommunen i slutten av april og hadde kiosken klar på tre uker. Kravet var at inngangspartiet var vendt vekk fra vegen. Nå taper han omsetning.

– Vi skulle jo ha en skikkelig stoppeffekt her, og slik det ble har ikke trafikken vært som forventet, sier Meyer.

Han sier overnattingsbesøket på campingen har økt med 35 %, men det skulle vært mer der også.

Fylkesmannen klaget

Det som setter hele kiosken i spill er at Fylkesmannen mener det ikke er forsvarlig å sette opp kiosk i området, fordi det er ei snørenne på andre siden av den nasjonale turistvegen, som kan rase ut i et 1000-årsperspektiv. Det eventuelle raset vil da gi et lufttrykk som kan ødelegge bygningen.

– Det blir for tullete. Det har ikke gått noe ras her i området noen gang. I alle fall ikke de siste 200–300 åra. Og det har stått to campinghytter på plassen, som ble flyttet for å gi plass til kiosken nærme vegen. Hyttene har stått her i over 20 år, så hvorfor det plutselig ikke skal gå an å lage en ny kiosk her er helt utrolig, sier Meyer.

Han trekker fram at det bare er sommerdrift i området, altså er det minimalt med snø i renna når kiosk og camping er åpen.

Kritiserer byråkratiet

– Det regelverket som blir tredd ned over hodet på oss er ikke til å tro. Vi må se på hva byråkratiet har begynt å jobbe med. Skal all utvikling i fjordnorge stoppe opp?

– Det er noe som ikke stemmer når man ikke får lov til å bruke hodet. Det er det eneste jeg ber om. At man bruker hodet litt. Jeg liker å skape ting og utvikle området, sier Meyer.

Og han tar gjerne imot besøk.

– Hvis Fylkesmannen tar en telefon, så skal han få komme hit og spise softis sammen med turistene og få se på forholdene. Da vil han innse at noe ikke stemmer med regelverket som brukes, sier Meyer.

Ingen kompromiss

Ordfører Lars Olav Hustad sa i intervju med Tv2 at han støtter Meyer 110 prosent.

– Vi må kunne se litt praktisk på enkelte saker, sier ordfører Hustad.

Den holdningen har ikke Fylkesmannen.

– Her viser skredrapporten som er utarbeidet i forbindelse med saksprosessen at det er rasfare, eller snøskredfare mer spesifikt. Vi ønsker ikke at noen bygger i rasfarlig område, sier Helge Mongstad til Romsdals Budstikke.

Han er direktør for justis- og beredskapsavdelinga hos Fylkesmannen i Møre og Romsdal, og sier at de ikke har bestemt at kiosken ikke kan stå der, men de har klaget på kommunens vedtak om å gi byggetillatelse.

– Det handler om at vi ønsker å bygge robuste samfunn. Og vi er opptatt av materielle verdier og fare for liv og helse. Vi tror det hadde gått an å finne en annen plassering på området, som ikke hadde vært utsatt for denne faren, utdyper han.

At det ikke har gått ras tidligere, kan ikke brukes som argument.

– Med de klimaforandringen vi har nå, kommer nye faktorer inn i bildet. Det kan bli lengre eller seinere vintre, eller andre forhold som spiller inn. Vi synes ikke det er vits å ta noen sjanse, og når det handler om sikker byggegrunn og rasfare ser vi ikke at vi kan bruke mye skjønn i avgjørelsene.

Den nye kiosken står rett ved siden av gjestgiveriet ligger på flata i Isterdalen, før man kommer til de karakteristiske Trollstigen-svingene. Turistene har allerede begynt å stoppe, men driveren tror det kunne vært langt flere om han fikk snudd inngangspartiet mot vegen. Foto: PRIVAT