MOLDE: «Molde, Molde, Molde, har bursdag nå igjen!» sangen høres langt ned i gangen på Kvam barneskole. I klasserommet til 2. trinn er matematikk og norsk erstattet med sangøving. Elevene skal nemlig framføre Moldes splitter nye bursdagssang på Rådhusplassen 29. juni.

– Utrolig flinke

Sangen «Molde, Molde, Molde» er skrevet av ordsmeden Ole Foss. Det var ingen tvil om hvem som skulle få det ærefulle oppdraget av å framføre den.

– Jeg var musikklærer for denne fantastiske gjengen i fjor, og kjenner dem godt. Jeg har vært sammen med dem på flere ulike kulturarrangement tidligere. De er utrolig flinke, og jeg synes det er kjekt at de ville være med på dette, sier han. Melodien til låten skrev Foss for et par år siden. Den var egentlig tenkt som en fotballsang.

– Men Molde gjorde det så dårlig det året, derfor valgte jeg å ikke gi den ut. Det er jeg glad for nå, sier han.

Lang erfaring

Oskar Mjelve Solem, Stella Moen Eidet, Tine Aarø Rakvåg og Vebjørn Lageraaen Drejer er alle med i sanggruppa. De synes det er gøy å få gjøre stas på byen sin.

– Hva er det beste med Molde?

– Det er alltid fullt av godteri! sier Stella.

– Det er nærme alt. Godteributikker, sjøen, fjellet og shopping, sier Oskar.

– Det er masse fin natur, og så kan man gå tur i skogen, sier Tine.

– Blåbær, svarer Vebjørn.

Det tok ikke lang tid før hele 2. trinn hadde lært bursdagssangen utenat.

– Vi måtte øve et par ganger med tekst, men plutselig så satt den. Nå er det ingen som har tekst lenger, sier Oskar.

– Det var ikke så vanskelig, sier Vebjørn. De unge sangstjernene har allerede fått god erfaring med å opptre foran store folkemengder.

– Vi har sunget foran foreldrene våre på skolen, vi har sunget på avslutning for klassen, og denne uka skal vi synge foran alle elevene på skolen, sier Vebjørn.

– Vi har også sunget på Roseby, sier Stella.

– Jeg har veldig lyst til at vi skal opptre på gamleheim. Da får de gamle noe annet å gjøre enn å hente seg kaffe hele tida, sier Tine.

Skrev forrige bursdagssang

Ole Foss er pensjonert fra lærerjobben, men klarer ikke pensjonere seg fra å lage kreative prosjekt med og for barn.

– Det er en kjempeartig gjeng. Jeg har holdt på med dette siden 90-tallet, og synes fremdeles det er like givende. På fritida spiller jeg i en humoristisk musikkgruppe fra Kvam ved navn «Kvameratene,» så 2. trinn går nå under navnet «Småkvameratene,» sier han. Ole Foss har erfaring med å skrive bursdagssanger, han laget også låten til Moldes 250-årsdag. Sanggleden har tydeligvis gått i arv. For den gang var mora til Tine Aarø Rakvåg med i sanggruppa.

– Hun har ikke sunget sangen til meg, men jeg skal spørre henne om hun kan gjøre det når jeg kommer heim, sier hun.

– Kanskje Ole kan lage sangen til 300-årsbursdagen og? spør Oskar.

– Oi, tenk hvor gammel Ole er da! Men man kan spille gitar til man er 300 år, så det går bra, sier Vebjørn.

«Småkvameratene» lever godt med den nye kjendistilværelsen.

– Jeg hadde bursdag forrige helg, og da ville besteforeldrene mine at jeg skulle synge sangen hele tida. Nå vet jeg hvordan Markus og Martinus har det, sier Oskar.

HVA: Molde by fyller 275 år

TID OG STED: Rådhusplassen 29. juni, fra 16.30.

2. trinn ved Kvam barneskole hyller Molde på bursdagen 29. juni, gjennom en ny bursdagssang komponert av Ole Foss. Foto: Bjørn Brunvoll
F.V. Oskar Mjelve Solem, Stella Moen Eidet, Tine Aarø Rakvåg og Vebjørn Lageraaen Drejer. Foto: Bjørn Brunvoll