Oslo: Det er noen som er villig til å ofre mer enn andre for å få en smertefull opplevelse i den store styrkeprøven på sykkel. Frode og Rolf Erik Gjendem som bor i Barcelona tilhører definitivt den kategorien.

Frode og Rolf Erik reiste nemlig heim til Norge i ens ærend for å få med seg det 540 kilometer lange rittet som starter i Trondheim og ender opp i Oslo. Det til tross for at de snart skal feriere i Molde og Romsdal. Karene som trådte sine barne- og ungdomssko på Jendem, synes alltid det er stas at de fikk med seg rittet selv om de var uheldige med værforholdene i starten.

Det bød seg for øvrig mulighet til å hilse på foreldrene i helga ettersom de utgjorde støtteapparatet. Randi og Jon Erik fikk også en strabasiøs tur ettersom det ble mange stopp underveis. De hadde holdt det gående i over et døgn da sønnene krysset målstreken i hovedstaden. Mammaen og det faderlige opphavet sto på hele veien for at Spania-farerne skulle få den hjelpen de trengte for å komme seg sørover for egen maskin.

Tøff og kald start

Ingenting ble overlatt tilfeldighetene. Deres bil var lastet både med ekstra tøy, mat, drikke og alt det andre som det er fornuftig å ha i nærheten i forbindelse med et så langt og krevende sykkelritt som det 540-kilometer lange Trondheim-Oslo er.

Gjendem-karene er glad i fysiske utfordringer. Begge er aktive innenfor dette segmentet. Rolf Erik har drevet med sykling og fikk se 17-timerstallet da han tilbakela den samme distansen i 2011. Det tok lengre tid denne gangen.

– Vi bommet på bekledningen denne gangen. Det ble en ufrivillig stopp på godt og vel en time på Dombås på grunn av at kroppene våre var nedkjølte da vi kom over fjellet. En kombinasjon av mye nedbør og lite klær medførte at det ble vanskelig å holde kroppstemperaturen på det nivået som den bør være for å prestere. I etterkant av oppholdet på Dombås var vi sprekere selv om det var mye motvind nedover Gudbrandsdalen og resten av strekninga, sa Rolf Erik til Romsdals Budstikke etter målgang i hovedstaden på den lange turen fra Trondheim.

Løper i Pyreneene

Han og Frode hadde god grunn til å være fornøyde med seg selv da de etter godt og vel 24 timers sykling trillet i mål. Der og da kjente de på mestringsfølelsen som de har gjort så mange før i forbindelse med forskjellige arrangement innenfor løping, sykling og triatlon.

Frode rekker knapt å få restituert seg etter styrkeprøven før han gir seg i kast med en ny kraftanstrengelse. 110 kilometers løping og 7000 høydemeter er neste post på programmet for sliteren som vet at han kommer til å få kjørt seg i det løpet. Både på grunn av lengden og høydemeterne. Men kanskje mest på grunn av at det etter alle solemerker kommer til å være fryktelig varmt under løpet – altså store kontraster fra hvordan han opplevde sykkelturen til Oslo. Milslukeren krysser fingrene for at det ikke blir høy luftfuktighet.

Utfordringen trigget

– Hva får dere til å svi av mange tusen kroner på å styrkeprøve-deltakelsen?

– Det handler først og fremst om at vi fikk lyst til å ta denne utfordringen. Rolf Erik hadde en god opplevelse da han gjorde unna jomfruturen mellom de to byene for seks år siden. Det gikk av forskjellige årsaker tyngre denne gangen. På tur opp mot Hjerkinn og løypas høyeste punkt mistet både jeg og han følelsen i beina på grunn av at vi var så nedkjølte, sa Frode.

46-åringen berømmet alle de positive funksjonærene som sto på for at han, broren og de nesten 1900 startende på den lengste distansen skulle få en finest mulig tur og opplevelse da de tråkket seg opp Drivdalen, nedover Gudbrandsdalen og passerte Lillehammer og tok fatt på den siste tredjedelen. Moldenserne som har bosatt seg på den spanske solkysten vil ikke utelukke at det kan bli flere Oslo-turer på sykkelsetet selv om helgas utflukt var strevsom.