MOLDE: Vi møter 26 år gamle Odin Kvalvåg Dahlen et par dager etter at han har mottatt det synlige beviset på at han har fullført masterutdanningen. Dahlen og hans elleve studentkolleger var første kull ut på Høgskolen i Moldes (HiM) program for master i petroleumslogistikk.

– Jeg har tatt dobbel master. Høgskolen i Molde samarbeider med det russiske universitetet Gubkin Russian State University of Oil and Gas. Et stort universitet med rundt 11.000 studenter. Jeg tilbrakte et halvt år der, og har master of management derfra, mens jeg fra Høgskolen i Molde har master of science, sier Dahlen.

– Naturlig valg

I forskerforum.no kom det nylig fram at HiM ligger som nummer tre i landet på andel studenter – 65,2 prosent – som fullfører masterutdanningen på normert tid. På fullførte bachelorgrader er tallet 49,1 prosent. (Se egen sak.)

Odin hadde egentlig ikke tenkt å ta master etter å ha gått på Høgskolen i Moldes bachelorutdanning i Kristiansund.

– På grunn av dårligere tider i petroleumsnæringen valgte jeg å studere videre slik at jeg er klar når oppturen kommer igjen. Høgskolen i Molde var et helt naturlig valg. Det virket spennende med dobbel master, og utenlandsopphold. I tillegg er det kort veg til Kristiansund og Trondheim, hvor jeg har tilknytning, sier Dahlen.

Internasjonalt

– Hvorfor ligger HiM så høgt på fullføring av master, tror du?

– Skolen er ikke for stor. Det er godt miljø, med mange organisasjoner som jobber for studentene. Det at de har ESN (Erasmus Student Network) for internasjonale studenter er positivt, sier Dahlen, som studerte sammen med blant annet sudanere, russere og pakistanere.

– Det var veldig lærerikt. Man lærer mye av å snakke og jobbe med personer fra andre kulturer og med andre bakgrunner, sier Dahlen.

– Har pressa oss hardt

Dahlen innrømmer at studiene var tøffere enn han hadde sett for seg. Kanskje spesielt krevende var det fordi kullet var det første som skulle gjennom master i petroleumslogistikk-programmet. Det ble litt fram og tilbake fra høgskolehold undervegs.

– Det kan man vel forvente på et nystartet studium. Samtidig ga også det nyttig læring. Jeg føler at jeg har fått mye ut av studiene. Lærerne har høg kvalitet og er veldig engasjerte. De har pressa oss hardt, og det har gitt resultat, sier Dahlen.

Fikk jobb med en gang

1. august starter Dahlen i O. Mustad & Søn, verdens største produsent av fiskekroker. Stillinga som Global supply chain controller fikk han før han var ferdig på masteren.

– Logistikk er en «potetutdannelse». Nesten alle arbeidsplasser har en form for logistikk. For meg er det en fordel å ha gått på Høgskolen i Molde, som er vitenskapelig høgskole i logistikk. Skolen er anerkjent, og er den eneste i verden med egen petroleumslogistikk-master, sier Dahlen.