Tidligere på dagen har festivalsjefen dirigert et nesten 1000 musikanter stort korps i «Ja, vi elsker» foran Tindesenteret og tatt i mot ros fra ordfører Lars Olav Hustad under den offisielle åpninga:

– Dere skal være stolte og dere fortjener den applausen dere får, sa han og la til:

– Av glede bygger man musikk og av musikk bygger man glede.

Litt av en logistikk

Glede bygger man også når det i stedet for meldt regn blir sol og når arrangementet tilsynelatende knirkefritt går sin gang. Når 1000 personer skal spise flere måltider, spille flere konserter og underholdes gjennom helga, med kino, tur i svømmehallen, festivalshow krever det sin logistikk – og sine tilmålte tider.

– Det flyter godt, sier Bøe, litt utpå lørdagen. Det kan blant annet 120 foreldre, besteforeldre eller bedre halvdeler for. Folk har ulike vakter fra tidlig morgen til sein kveld. En av dem er korpsguttemamma May-Britt Aak Bjorli, som vi finner i ferd med å dele ut klesklyper til å feste noter med før arrangørkorpset sin friluftskonsert foran Tindesenteret.

– Jeg bidrar i fotballen til to andre sønner, så heldivis fikk jeg virkelig stått på for den tredje nå denne helga. Det er jo givende også, sier hun.

Arrangørskryt

– Du må skryte av arrangørene, sier Anbjørg Brevik, utflytta åfarnesing som er tilbake på heimtraktene med Folldal skolekorps der sønnen spiller.

– De er virkelig flinke, dette er et supert arrangement. Og det er så utrolig fint her, sier hun, som ble skikkelig glad da det viste seg at sønnens første korpstur skulle gå «heim».

Litt toppe i vegen gjør Kvam og Sellanrå skolekorps seg klar til sin friluftskonsert.

– Vi har vært både i svømmehallen og på kino og det var også morsomt å spille, synes Oda Linnea, Emma, Othelia, Maria, Amalie, Emilie og Synnøve, tiåringer som alle akkurat har begynt i hovedkorpset.

– Vi vil spille i korps så lenge vi kan, sier jentene.

Allsidig program

En gruppe litt eldre jenter fra Hasund og Dimnøy skulekorps møter vi etterpå, på full fart i retning konserten til moldenserne.

– All den fine musikken og den stemninga, svarer 13-åringene på spørsål om hva som er så kjekt med festival.

– Er det også kjekt å møte andre, for eksempel gutter, da?

Det knises lett og det røpes at ei av jentene faktisk er på veg for å hilse på en moldegutt som hun har snakket med på korpfestival før.

I 15-tida, da man skulle til med Farmen-leker i byparken kom det meldte regnet. Det hindret ikke unge musikanter fra å blant annet kaste ødelagte instrumenter så langt som mulig eller prøve seg på instrumentholding på tid eller staurbæring med tidligere Farmen-vinner Magnhild Vik. Samtidig var det åpen konsert i kulturhuset, der korps etter korps fikk maks 10 minutter til å vise sine musikalske kunster. Her fikk Kvam og Sellanrås 24 festivaldeltakere visst seg godt fram og fikk god applaus, særlig da de spilte Brooklyn av Youngblood brass band.

Funk og festivalsang

På kveldstid var det disco i storsalen, med innnleid DJ fra Ålesund og en stasjon der man kunne få male på seg selvlysende maling.

- Vi har lagt mye tanker og arbeid i hva som funker, sa festiavlsjef Bøe tidligere på dagen. Før discoteket var det tre festivalshow på rad med Åndalsnes storband, ledet av Halvor Holm, som hadde fått følge av Knut Marius Djupvik. Slik fikk alle med seg showet der det også ble skapt glede. Det var både veiving med nåtidens lighter, mobillyset til «She´s the one», spontan kasting av ballonger til «Uptown funk» samt allsang og jubel med glowsticks til «Langt å gå», festivalens egen sang, omskrevet fra Klovner i kamp sin versjon. Til denne siste sangen ble Petter Grudt Hals fra Molde «tilfeldig» valgt ut som tubaist til å hjelpe storbandet. Det var hans siste opptreden med skolekorpset han har spilt i i åtte år.

– Litt vemodig, ja, sier han, som synes det var stas å få avslutte skolekorpskarrieren på denne måten.

Forhåpentligvis går rekrutteringa til skolekorps enda bedre når man kan friste med festivaler med innhold og kvalitet.

For å si det med korpspappa og festivalsangens tekstforfatter, Anders A. Hagens ord:

«Å det er langt å gå, hvem vet om vi kommer i mål. Vi har messing, vi har tre og vi har vilje av stål. Så kom å gå sammen med oss.»

– Festivalsjef og dirigent for Åndalsnes og isfjorden skolekorps, Tove Merete Bøe, tok imot 5000 kroner fra ordfører Lars Olav Hustad. Ordføreren roste festivalen og dugnadsånden opp i skyene Foto: Ragnhild Bakke
- Det er så morsomt å spille i korps. Vi skal fortsette så lenge vi kan, sier Oda Linnea, Emma, Othelia, Maria, Amalie, Emilie og Synnøve som akkurat har begynt i hovedkorpset til Kvam og Sellanrå skolekorps. Bak sitter guttene Oliver og Ivar. Foto: Ragnhild Bakke
Også på togperrongen var det musikk og drilling. Foto: Ragnhild Bakke
God stemning i rekkene. Foto: Ragnhild Bakke