Malmefjorden-jenta har slitt med ulike skader de siste seks årene. Etter deltakelsen i Molde 7 Topper nylig fikk hun tilbake troa på at hun kanskje kan satse skikkelig på idretten sin igjen.

– Jeg gleder meg over at jeg er i stand til å trene brukbart og ikke minst kan konkurrere på et bra nivå igjen. Jeg må innrømme at det har vært et stort savn de siste årene ettersom løpingen betyr veldig mye for meg. Det har vært litt frustrerende at jeg ikke har hatt mulighet til å bruke energi på det jeg liker aller best. Nå har jeg imidlertid vært kapabel til å trene brukbart over en lang periode, sa Turi til Romsdals Budstikke etter at hun hadde vært på pallen i Birkebeinerløpet sist helg.

Vil satse på fjell og terreng

Det mest oppløftende med prestasjonen i Mjøs-terrenget var at hun løp inn til pallplassering på det hun betegner seg en veldig tung dag. 35-åringen hadde en langt bedre følelse helga før

Hun har tenkt å løpe en eller flere etapper i St.Olavsloppet dersom Hitra Friidrettsklubb stiller lag og beina tåler den belastningen det er å løpe på så hardt underlag. Landevegsstafetten starter i Östersund onsdag 28. juni og målgang er i Trondheim fire dager seinere

Malme ser også for seg at hun i fortsettelsen må satse mer på konkurranser i terrenget og fjellet for å spare kroppen.

Måtte ta en pause

– Jeg har etter hvert innsett at det skal veldig mye til for at jeg kommer tilbake på det nivået jeg var før jeg ble skadet for seks år siden. Jeg vant Atlanterhavsløpet og forbedret min egen bestenotering der med nesten tre minutter rett før jeg ble skadet. Det i en periode hvor jeg følte meg veldig sterk og hadde forhåpninger om at jeg hadde noe stort på gang. I stedet ble jeg tvunget til å ta en pause som ble mye lengre enn jeg forestilte meg.

– Hvordan har du klart å holde motivasjonen oppe i motgangen?

– Løping er som sagt noe av det kjekkeste jeg gjør. Min treningsiver har alltid vært stor. Jeg har også likt meg veldig godt i miljøet. Derfor var det uproblematisk å motivere seg for to daglige treningsøkter før jeg ble skadet. Jeg har hatt lyst til å komme tilbake selv om det har sett mørkt ut i perioder. I dag har jeg den samme treningsiveren som jeg hadde da jeg ble inspirert til å løpe lengre og fortere enn noen gang for noen år siden, sier jenta, som fikk problemer både med beina og resten av kroppen.

Trener mindre og annerledes

Turi Malme har vært nødt til å trene mindre og annerledes for å ha noen mulighet til å komme tilbake. I dag trener hun for det beste på mykt underlag såfremt det er mulighet for det. Turi har for lengst funnet sitt treningseldorado på Kvenvær på Hitra hvor morsslekta bor. Der har hun flere forskjellige treningsløyper. Gode og skadefrie bein har gitt henne en bust.

Malme er på ingen måte bitter for at det som kunne ha vært hennes beste år i løpssammenheng har gått fløyten. Hun gleder seg i stedet over at det er mulig å være med igjen.

Hun måtte betale en dyr pris for at hun ikke var tålmodig nok i iveren etter å utfordre de beste. I ettertid ser Malme at det burde vært bedre progresjon i treningsarbeidet.