Skal det nye sjukehuset stå ferdig før nyttår 2021, er det avgjørende at heisekranene er på plass og byggingen kommer i gang i november 2018, sier prosjektdirektør Helle Jensen. Jobben med å rive dagens gamle bygg lyses ut på anbud i august.

Planleggingen av det nye sjukehuset på Hjelset går helt etter planen, slår prosjektdirektør Helle Jensen fast.

Fire ulike anbud

Prosjektorganisasjonen har lagt opp til fire ulike anbud. Det første anbudet omfatter riving av de gamle psykiatribygningene som i dag står på Opdøl.

- Anbudet på riving lyses ut i august. Vi forbereder for at rivingsarbeidene starter i mai 2018. Anbudene vil trolig ligge i størrelsesorden 20 millioner kroner, forklarer prosjektdirektør Helle Jensen til Romsdals Budstikke.

For tida er folk i gang med å tømme den gamle A-sentralen og B-sentralen, opplyser prosjektorganisasjonen.

Tidsplanen for det nye sjukehusbygget er stram. Våren 2018, altså om mindre enn ett år, skal arbeidene med infrastruktur starte. Det omfatter veg, vann og avløp. Denne anbudsjobben vil ha en verdi i størrelsesorden 70 millioner kroner.

Tre års byggetid

I 2018 skal de to største anbudene tildeles. Det gjelder arbeidene med selve bygget, som er anslått å være et anbud til en verdi av rundt 800 millioner kroner. I tillegg blir det eget anbud for teknisk innhold, også det en anbud til en verd av rundt 800 millioner kroner.

- Fem anbydere får muligheten til å konkurrere om oppdraget med bygg, og fem tilbydere får konkurrere om teknikk. I mai 2018 ser vi for oss å stå igjen med én tilbyder på bygg og én tilbyder på teknikk. Vi beregner tre års byggetid, noe som er forholdsvis kort byggeperiode. Skal vi ha sjukehusbygget fysisk ferdig innen utgangen av 2021, må vi få på plass byggekranene og starte byggearbeidene på tomta i november 2018.  Sjukehuset skal kunne tas i bruk våren 2022, sier Helle Jensen.

- Er det mulig å hente løsninger og erfaringer fra andre sjukehusbygg?

- Ja, det finnes nye sjukehusbygg vi kan trekke erfaringer fra. Alt trenger ikke finnes opp på nytt for vårt prosjekt. Hvis ting funker godt i nybyggene på Østmarka i Trondheim og på St. Olavs Hospital, hvorfor i all verden skal vi da tenke helt nye løsninger i Sjukehuset Nordmøre og Romsdal? Sa Helle Jensen da hun orienterte styret i helseforetaket om byggeprosjektet.

55.000 kvadratmeter

Sjukehuset på Hjelset planlegges til 55.000 kvadratmeter. Det distriktsmedisinske senteret i Kristiansund blir cirka 5.000 kvadratmeter.

Til sammenligning er dagens Molde sjukehus 26.000 kvadratmeter, og Kristiansund sykehus 20.000 kvadratmeter.

- Hvor viktig blir den tekniske delen av sjukehuset?

- Vi er opptatt av å bygge et sjukehus som skal virke, være funksjonelt og vakkert. De tekniske løsningene som velges, blir særdeles viktig for hvordan sjukehuset fungerer.  Vi er ikke bare opptatt av byggekostnadene, men også av at nybygget blir effektivt og kvalitetsmessig et godt bygg å drifte, sier Hjelle Jensen.

Når det gjelder byggearbeidene med det distriktsmedisinske senteret i Kristiansund, er oppstarten planlagt til midten av 2019.