Når det nye sjukehuset for Nordmøre og Romsdal tas i bruk, skal poliklinikker og operasjonsstuer være i effektiv bruk åtte timer hver dag.

Helse Møre og Romsdal er i gang med å prøve ut hvordan operasjonsstuer og poliklinikker kan være i effektiv drift åtte timer i døgnet.

- Vi ser på helt nye måter å jobbe på. Ved to av poliklinikkene er vi i gang med en pilot for å se konkret hvordan vi kan få åtte timers effektiv drift. De unge legene er positiv til dette, sa assisterende direktør Helge Ristesund i styremøtet.

- Hvor mange timer er poliklinikkene og dagbehandlinga i drift i dag?

- Det varierer fra klinikk til klinikk, men tallet ligger nok nærmere 5 timer per dag enn 8 timer per dag.  Ambisjonen er at effektiv åpningstid skal være 8 timer ved Sjukehuset Nordmøre og Romsdal. Den samme ambisjonen har vi for Ålesund sjukehus, sier Ristesund.

Framtidsretta sjukehus

Styremedlem Svein Anders Grimstad viste til at den offentlige debatten handlet mye om antall senger i det nye sjukehuset.

Helge Ristesund kommenterte dette:

- Det er synd at noen stiller spørsmål ved om SNR blir et fullverdig sjukehus. Vi prøver å legge den usikkerheten brakk ved å forholde oss til fakta. Vi skal lage et framtidsretta, moderne sjukehus.

I styremøtet fredag ble det også kommentert hvor mange pasientrom det nye sjukehuset planlegges med. Administrerende direktør Espen Remme sa at nye behandlingsmåter vil ha betydning for hvor mange pasienter som legges inn på sjukehus.

Må tenke lenger fram

- Vi står foran et paradigmeskifte. Vi må tenke lenger fram i pasientforløpet, og avklare tidligere hvordan pasientforløpet blir. For eksempel må det stilles spørsmål ved om en pasient som en lege vil ta inn på sjukehuset om kvelden, og der pasienten må reise med to ferjer, er det nødvendig å ta pasienten inn til sjukehus? Kan vi tilby helsehjelp på en annen måte. Vi skal ikke ha pasienter som sitter og venter på klinisk avklaring i sjukehusa, sa Espen Remme.

Trenger færre senger

Styreleder Stein Kinserdal viste til at behovet for sjukehussenger har gått betydelig ned.

- I Vestfold og Buskerud opererte man med at det var behov for 1.700 sjukehussenger totalt. I dag er man nede på 700-800 senger. Det handler om hvordan vi driver medisinsk behandling. Og så må vi lage sjukehusbygg med stor fleksibilitet, selv om det bygges i betong, sa Kinserdal.

80 prosent av alle rom ved Sjukehuset Nordmøre og Romsdal (SNR) er standardrom. Forprosjektet skal behandles av styret i november i år.