ÅLESUND: I årsmeldinga for 2016 fra Helse Møre og Romsdal står oversikten over hvor mye lederne i helseforetaket tjente i fjor. Oversikten viser at 11 av lederne hadde ei årslønn på en million kroner eller mer. Høgeste lønn hadde administrerende direktør Espen Remme med 1.638.000 kroner. I tillegg hadde direktøren bilordning.

– Er lederlønningene i Helse Møre og Romsdal annerledes enn i andre helseforetak?

– Nei, lønningene i dette helseforetaket skiller seg ikke spesielt ut fra andre helseforetak. Slik jeg kjenner helsesektoren er lønnsstrukturen nokså lik. Administrerende direktør-lønna varierer fra rundt 1,3 til rundt 2 millioner kroner, sier styreleder Stein Kinserdal.

Tema i styremøte

Kinserdal er sjøl administrerende direktør for Sykehuset Vestfold, og har i den jobben ei årslønn på 1.690.000 kroner.

Tidligere denne uka hadde styret i Helse Møre og Romsdal telefonmøte der tema var statens retningslinjer for lederlønn og retningslinjer for etterlønn i de tilfeller der en direktør fratrer stillinga.

– Skal det være noen sammenheng mellom lederlønningene og resultatene lederne leverer?

– Det kan hende den sammenhengen burde vært forsterket. Når lederlønningene fastsettes, er det veldig små marginer å operere innenfor. Jeg mener iallfall det er sunt at det ikke er bonuser til ledere i helseforetakene. Vi arbeider i en kultur der mye av verdiene skapes ute i organisasjonen. Jeg har hørt at ledere i andre helseforetak argumenterer mot ulik lønnsvurdering med den begrunnelsen at de arbeider som et kollektiv, sier Kinserdal.

Slutt på bonuser

Han forteller at det en gang ble lagt opp til lederbonuser i Helse Sør, men ordningen ble raskt forlatt. Styrelederen forteller at lønningene til lederne i helseforetakene fikk et ekstra puff da staten tok over ansvaret for spesialisthelsetjenesten og organiserte driften i helseforetak. Staten har nå retningslinjer der de ber styrene i statlige virksomheter være bevisst på fastsettelsen av lønna til ledere.

– Er det et argument at ledere i lokale helseforetak tjener mer enn helseministeren, som er eier av helseforetakene?

– Vi i helseforetakene skal ikke mene noe om det.

– Hvordan tenker styrene i helseforetakene når lønnsnivået til ledere fastsettes?

– Vi er avhengig av å få tak i flinke folk til ledelsen. Vi ser at ledernes lønn ikke er stort høgere enn fagfolkenes lønn. Vi trenger flinke fagfolk, og vi trenger også å få flinke ledere, sier Stein Kinserdal.

Sammenliknet med andre statlige virksomheter som Posten, NSB, NRK og Telenor har lederne i helseforetakene betydelig lavere lønnsbetingelser.