NESSET: Tirsdag blir kommunestyret orientert om befaringen formannskapet har gjennomført og vedtaket som ble fattet etterpå.

Nesset kommunestyre har tidligere vedtatt en positiv uttalelse til opprydding i de gamle deponiene med store mengder møllestøv fra aluminiumsindustrien. Her stilte kommunestyret krav om dobbel bunntetting under de gamle møllestøvsekkene for å hindre avrenning til gruvene, og at staten må ta ansvar for opprydding på egen grunn.

Krav

Det planlagte deponiet skal ta mot forskjellige typer avfall, men ikke avfall som er definert som farlig. Det blir presisert hvilke typer avfall som ikke kan lages på deponiet, og kommunestyret stiller krav om overvåking og aktuelt behov for rensing av sigevann i fangdammen. Avfallet skal dekke sekkene med møllestøv før terrenget blir tilbakestilt. Søknaden fra Bergmesteren omfatter deponidrift for 25 år, med opplegg for etterdrift i minst 30 år.

Stoler på Norconsult

Etter synfaringen som formannskapet gjennomførte den 8. juni, går man bort fra et absolutt krav om dobbel bunntetting i alle deler av deponiet. Ordfører Rolf Jonas Hurlen forklarer dette slik:

– Formannskapet mente at det er lite hensiktsmessig å flytte på de gamle møllestøvsekkene. Norconsult vurderer det også på denne måten og avrenningen blir løst på miljøfaglig gode måter.

6–1 i formannskapet

– Norconsults utredning og miljørisikovurdering gir en god og riktig løsning på miljøutfordringen som har ligget uløst i snart 20 år, skriver formannskapet i sitt forslag til uttalelse, som kommunestyret blir orientert om tirsdag. Bare Anders Torvik (Ap) stemte mot i formannskapet.

– Dette er satt opp som referatsak i kommunestyret. Tror du noen vil kreve å få den på sakskartet igjen?

– Det kan jeg ikke vite, det kan komme krav om det. Dette er en høringsuttalelse på en søknad om hvordan vi skal gjøre det. Bergmesteren har fått krav fra Miljøverndirektoratet om å rydde opp i deponi 2. Det er dette som nå blir gjennomført.

Misforståelser

Rolf Jonas Hurlen mener at det er mange misforståelser ute og går i denne saka. Det er to deponi i Nesset. Dette handler om deponiet for ordinært avfall, ikke om det nasjonale anlegget for miljøfarlig avfall.

Reguleringsplan

Nå skal Bergmesteren lage utkast til reguleringsplan for området. Dette vil komme opp i Nesset kommunestyre til vinteren. Deretter blir saka lagt ut på høring, før kommunestyret fatter endelig vedtak.

Rolf Jonas Hurlen håper at det blir et vedtak som sikrer at man får ryddet opp i deponiet.

Han framhever at dette vil skaffe arbeidsplasser, og at det er en seriøs aktør som skal gjennomføre det.

– Arbeidet vil ta flere tiår. Men vi ser allerede nå at skogen er på veg tilbake, sier han.

Ordfører Rolf Jonas Hurlen håper på endelig opprydding i de åpne deponiene. Foto: Oddbjørn Harnes