MOLDE: I Møre og Romsdal er det barn og unge i psykiatrien som må vente lengst på behandling. Kravet fra helseminister Bent Høie er at barn og unge ikke skal vente lenger enn maksimalt 40 dager på behandling. I Helse Møre og Romsdal var ventetida 65 dager i mai.

Styret i helseforetaket får informasjon om den lange ventetida for barn og unge i psykiatrien i en redegjørelse som skal behandles av styret fredag 16. juni.

Færre ble behandlet

I redegjørelsen fra administrerende direktør Espen Remme forklares ventetida med at aktiviteten i psykisk helsevern for barn og unge har vært lavere enn forventet i mai. Tallene viser at det hittil i år har vært 2.752 færre konsultasjoner for barn og unge i psykiatrien enn budsjettert. Også hvis man sammenlikner med hvor mange konsultasjoner helseforetaket hadde for barn og unge i fjor, er tallet lavere i år. Det gjelder også ambulante konsultasjoner, altså der fagfolk reiser heim til barn og unge som sliter psykisk.

I de fem første månedene i fjor gjennomførte Helse Møre og Romsdal 743 ambulante konsultasjoner for barn og unge i psykiatrien. I samme periode i år er det foretatt 602 ambulante konsultasjoner. Nedgangen betyr at det har vært 24 færre konsultasjoner hver måned.

57 dagers ventetid

For pasienter i den somatiske delen av spesialisthelsetjenesten er ventetidene helt i tråd med kravet fra helseministeren. Helseforetaket har så krav at gjennomsnittlig ventetid maksimum skal være 57 dager. 57 dager er tallet Møre og Romsdal kan vise til.

Brudd på behandlingsfristen

Et annet krav Helse Møre og Romsdal har fått, er at det ikke skal forekomme brudd på fristen pasientene har fått for når de skal få behandling. Helse Møre og Romsdal opplyser at i mai ble fristen for behandling brutt 120 ganger. For pasienter som fremdeles venter på behandling, er fristen sjukehusa har gitt pasienten, brutt 64 ganger.

Helse Møre og Romsdal forklarer at tallet på fristbrudd er høyt fordi det er gjort feil i pasientregistreringene, og at helseforetaket arbeider med å forbedre rutinene for å komme brudd på behandlingsfristen til livs.

Den økonomiske rapporten for mai viser at Helse Møre og Romsdal fikk et resultat som er 9,2 millioner kroner dårligere enn forutsatt.

Underskuddet øker

I løpet av de tre siste månedene er økonomien til Helse Møre og Romsdal forverret med rundt 45 millioner kroner, sammenliknet med budsjettet som ble vedtatt for 2017.

Helse Møre og Romsdal ligger an til et resultat for året som er 75 millioner kroner dårligere enn budsjettet. Direktøren opplyser til styret at det er stor sjanse for at prognosen må endres – altså blir verre – hvis kostnadene fortsetter å være høye.

Helse Møre og Romsdal opplyser at kostnader til legemidler og varer er høyere enn forventet. Dessuten sliter helseforetaket med å få ned kostnadene til overtid og ekstrahjelp.