MOLDE: Omsetninga falt fra 228,2 millioner kr i 2015 til 93,3 millioner kr i fjor. Resultat før skatt sank i samme tidsrom fra 23,0 til 18,5 millioner kr. Driftsmarginen – det vil si driftsresultat i prosent av omsetning – steg fra 9,9 til 19,4 prosent fra 2015 til 2016.

Foruten tungt løfte- og håndteringsutstyr til offshorenæringa, leverer Axtech også utstyr til gruvevirksomhet på havbunnen.

Godt fornøyd

Daglig leder Richard Myhre og markedssjef Kjell Ødegård, som eier en tredel hver av selskapet og dermed sammen har aksjemajoriteten, er svært godt fornøyd med fjorårsresultatet. Mange offshoreleverandører har slitt tungt økonomisk etter at de ble rammet av den kraftige oljenedturen i 2014.

– På regnskapene som nå begynner å komme inn, ser vi at vi er ganske heldig stilt i forhold til mange andre, sier Kjell Ødegård,

– Vi er spesielt godt fornøyd med at vi tok en del grep tidlig, og justerte Axtech for å tilpasse seg det aktivitetsnivået vi så komme. Axtech gikk inn i 2016 forberedt på det som ville komme, sier Richard Myhre.

– Justeringer betyr i denne sammenheng nedbemanning?

– Ja, men vi foretok ikke justeringer bare i forhold til bemanning. Vi gjorde det også i forhold til hvordan vi driver butikk. Det betyr at vi fisker med litt annen maskevidde, og prøver å være bedre til å leve av smuler, sier Richard Myhre.

– Så har vi generelt senket kostnadsnivået, og sparer der vi kan, supplerer Kjell Ødegård.

– Hele organisasjonen har gått inn i en sparemodus for å se hvordan vi hver enkelt kan effektivisere bedriften, sier Richard Myhre.

– Det er ganske tøft å få omsetninga mer enn halvert på ett år?

– Ja, det er det – og det er fortsatt tøft, sier Richard Myhre.

– Omsetninga er mer enn halvert, men veldig mye av omsetninga i 2015 var opphengt i store innkjøp av utstyr i leveranser vi har hatt. Men selve aktiviteten i form av timer for oss, har likevel vært ganske bra i 2016. Omsetninga har gått ned, men tallene har likevel vært gode, sier Kjell Ødegård.

Richard Myhre sier de i fjor også har jobbet mye med interne prosjekt, bl.a. produktutvikling, hvor de ble hengende eter i den mest hektiske perioden.

– Vi var ei stund så tungt belastet at dette ble hengende litt etter. Vi har prøvd å lukke dette gapet – ikke bare i utvikling av teknologi, men også i utvikling av selskapet, sier Richard Myhre.

Han legger til at de i 2016 har hatt aktivitet knyttet til store prosjekt de har levert tidligere.

– Hvordan ser det ut for 2017?

– Jeg tror 2017 kan bli tøffere enn 2016. Det er ikke så mange nye prosjekt som har kommet inn i det siste. Men vi har et par ting på gang som virker veldig lovende, og som vi håper kommer til å bety mye for oss. Blant annet er det et stort prosjekt som vi nå forhandler med vår hollandske deleier om. De har et stort prosjekt som nærmer seg avklaring. Vi vener en avklaring i løpet av denne måneden. Det er et prosjekt som er litt nytt for oss. Men for vår hollandske deleier er det velkjent teknologi. De vil gjerne at vi skal hjelpe dem med å fullføre prosjektet, sier Kjell Ødegård.

Axtech har også utviklet og bygd et løftetårn til 25–30 millioner kr for utleie til offshorenæringa. dette er de nå i ferd med å markedsføre overfor næringa. Tårnet er spesialdesignet for hurtig mobilisering på de fleste typer offshorefartøy. Tårnet har en mobiliseringstid på bare 48 timer. Det vil si at det vil kunne monteres på et offshorefartøy og være i drift i løper av svært kort tid.

løftetårn: Løftetårnet «Litjkaren som Axtech har utviklet og bygd. Foto: Egil H. Torvik