MOLDE: Han kom selv til Molde for å utrope MFK til landets første kvalitetsklubb etter forbundets nye krav. Anledninga for overrekkelsen av det synlige beviset var perfekt: Flere hundre små og store var samlet på Langmyra for å åpne den nye kunstgressbanen ved skolen.

Arbeidet i breddeavdelinga er bokstavelig talt på et eget nivå: MFK er nemlig den eneste i Norge som oppfyller kravene til «Kvalitetsklubb nivå 2».

– MFK har vært ledende

– Mitt enkle budskap er at en kvalitetsklubb skal være et konsept for at barn kan spille fotball i trygge og gode rammer. Klubben skal ha gode verdier og være godt organisert. Dette er ett av de viktigste grepene vi jobber med i forbundet. Det er avgjørende at vi klarer å bygge robuste og bærekraftige klubber som stadig utvikler seg. MFK er den første klubben som passerer dette nåløyet, sier fotballpresident Svendsen.

Han nøler ikke med å kalle MFK en foregangsklubb for hele landet.

– Molde har vært ledende i dette arbeidet, og er et forbilde for resten av Norge. Klubben blir ofte trukket fram i forbundet fordi den utvikler seg i tråd med det vi mener er riktig. Den er godt organisert og legger ned et solid arbeid med gode verktøy. MFK bredde går foran og viser andre hva som kreves. For oss i NFF er det viktig å ha en slik ambassadør for det konseptet vi jobber etter, og som faktisk lever og driver etter de prinsippene, sier Svendsen.

Pilotprosjekt i kretsen

Nordmøre og Romsdal Fotballkrets var med på pilotarbeidet i prosjektet fra 2010. Kriteriene handler om organisering, aktivitet, kompetanse og samfunnsarbeid. MFK ble sertifisert lokalt i 2011 og ble nasjonal kvalitetsklubb på nivå 1 i 2014.

– MFK har et forsprang siden de startet arbeidet tidlig. Klubben har jobbet systematisk og oppfyller stadig strengere krav. Vi er i jevnlig dialog med MFK og har elektronisk oppfølging av kriteriene. Det er en fordel at vi er en liten krets med nærhet til klubbene, sier klubbutvikler Andreas Hanssen i kretsen.

Onsdag var breddeavdelingas styreleder Øyvind Ohr på dugnad på Langmyra. Torsdag fikk han utmerkelse og gode ord fra presidenten.

– Dette er veldig stor stas. Det er en stor anerkjennelse og betyr at vi må ha gjort mye riktig de siste årene. Vi har allerede ambisjoner om å løfte oss til nivå 3, som stiller enda strengere krav til oss, sier Ohr.

Kriteriene handler om alt fra organisasjonens oppbygging og rutiner i arbeidet til og kursing av ledere og trenere.

– Vi har et godt rammeverk som vi styrer etter og det sikrer best mulig kvalitet i hverdagen. Klubbutvikling handler om å sette drifta i system, slik at vi ikke er avhengig av enkeltpersoner. Det kommer nye folk etter oss, og de vil ha en god verktøykasse for videre drift.

Kunstgress til 1,5 millioner

Den offisielle åpninga av det nye kunstgresset på Langmyra er en viktig milepæl for ildsjelene i breddeavdelinga. Banen har vært i bruk «døgnet rundt» siden åpninga i 2005.

– Det er full aktivitet i skoletida, på kveldstid og i helgene. Nå har vi investert i et kostbart underlag som forhåpentligvis kan levetid på minst tolv år, sier Ohr.

Det gamle dekket er fjernet og destruert. Grunnen er avrettet og det er lagt et finere topplag for drenering. Så er det støpt en gummimatte som skal gi ekstra mjukt underlag, under et krøllgress på toppen som skal holde granulaten på banen og forenkle vedlikeholdet. Rundt hele banen er det satt opp netting.

Det totale kostnaden kan bli rundt 1,5 millioner kroner. Prosjektet finansieres av MFK bredde, tippemidler, dugnadsløftet til Gjensidige og utallige dugnadstimer.

MFKs breddeavdeling har mer enn 600 fotballspillere.