MOLDE: England slo Venezuela 1-0 i finalen da VM-sluttspillet for U20-landslag ble avgjort søndag. På bildet til høyre jubler framtidas stjerner i de engelske storklubbene etter triumfen. Og helt ytterst til venstre løfter Richard Hartis pekefingeren mens han skriker sin glede inn i kameraet.

Ole Gunnar Solskjærs tidligere keepertrener i Molde Fotballklubb er nå tilbake i England, sammen med gullmedaljen han fikk utdelt på Suwon Stadium.

– Det var en fantastisk opplevelse. Å være med i et team som vinner en VM-finale, det er virkelig en spesiell følelse, sier Hartis til Romsdals Budstikke.

Champions League med Sir Alex

I 2008 var han Sir Alex Fergusons keepertrener da Manchester United vant Champions League-finalen mot Chelsea etter straffespark. I Molde var han Solskjærs nære medarbeider da klubben tok historiens to første seriemesterskap.

– Dette er annerledes enn klubbfotball, det gir en annen følelse. For spillerne betyr det veldig mye, fordi dette er den eneste sjansen de har vil å vinne finalen før de blir for gamle. Dette var den første VM-tittelen uansett nivå for England siden 1966. Personlig rangerer jeg derfor dette gullet helt der oppe, sammen med de andre største merittene jeg har vært med på, sier 49-åringen.

Keeperen reddet straffe i finalen

Hartis har vært ansatt i det engelske fotballforbundet det siste året. Nå er han keepertrener for U20-landslaget, og eleven Freddie Woodman ble en svært sentral brikke da England vant mesterskapet i Sør-Korea. Newcastle-målvakten hadde en rekke avgjørende redninger på veien mot finalen. Der reddet han blant annet et straffespark.

– Dette gullet er først og fremst resultat av en god laginnsats, men målvaktspillet ble avgjørende i noen kamper. Vi hadde studert straffespark nøye før mesterskapet, og det var fantastisk at Freddie reddet et i finalen, sier Hartis.

Det engelske laget består av fremadstormende profiler fra klubber som Chelsea, Manchester United, Everton, Arsenal, Tottenham og Liverpool.

På vei til finalen ble Italia, Mexico, Costa Rica, Sør-Korea, Guinea og Argentina slått ut.

Mange meldinger fra Molde

Richard Hartis utgjør det engelske trenerteamet sammen med hovedtrener Paul Simpson og assistentene Aaron Danks og Andy Edwards.

– Dette er en generasjon talentfulle spillere som kommer fra flere forskjellige årganger. FA (The Football Association) investerer mye i en større utvikling av alle aldersbestemte landslag for både menn og kvinner. Denne langsiktige satsinga får England nå betalt for. I sommer har åtte lag kommet til finalen i sine respektive mesterskap, illustrerer Hartis.

Han kom til Molde sammen med Ole Gunnar Solskjær og Mark Dempsey før sesongen 2011. Han bidro til to seriemesterskap, ett cupmesterskap og deltakelse i gruppespillet i Europa League.

– Jeg vil takke alle i klubben og i byen som har fulgt med på sluttspillet og sendt meg hyggelige meldinger og gratulasjoner. Det setter jeg stor pris på. Jeg har fortsatt mange venner i Molde, sier Hartis.

37 dager på VM-reise

Etter en lang hjemreise fra Sør-Korea koster han nå på seg en liten ferie sammen med familien hjemme i England.

– Nå skal vi slappe av et par uker før vi samles igjen og begynner å planlegge mot neste år. Vi var på treningsleir i Japan før mesterskapet i Sør-Korea, så til sammen var vi på reise i 37 dager. Jeg er litt sliten, men mest glad, sier han.

PS: Hartis jobbet for Solskjær i Cardiff og Uwe Rösler i Leeds før i fjor han ble ansatt som en av tre keepertrenere i det engelske fotballforbundets aldersbestemte avdeling.

Keepertrenerens TRIUMF: Richard Hartis jobbet mye med straffespark før VM. Keeper Freddie Woodman bidro sterkt til gullet da han reddet straffe i finalen mot Venezuela. FOTO: SCANPIX Foto: Lee Jin-man