ELNESVÅGEN: Etter halvanna times debatt i Fræna kommunestyresal stemte 14 av de 18 medlemmene i Eide og Frænas interimfellesnemnd for «Hustadvika kommune» som navn på den nye felles kommunen.

Nytt forslag

Innstillingen fra navnegruppa var «Hustadvik kommune», men etter debatt og nytt forslag fra Jarle Ugelstad Klavenes (Eide Ap) stemte et klart flertall for Hustadvika. Klavenes har sjøl sittet i navnegruppa, og innrømmer at han har vært den store tvileren i gruppa hva gjelder om kommunen skulle ha bestemt eller ubestemt form, sjøl om navnegruppa var enstemmige i sin innstilling.

– Jeg mente bestemt form var best. Hustadvika er det folk uttaler i dag, og Språkrådet har begrunnet sitt forslag, Hustadvika, med at den nedarva lokale uttalen skal legges til grunn, sa Klavenes.

Hashtag Hustadvika

Representantene på talerstolen trakk fram at Hustadvik, med eller uten a-ending, var et godt valg. Ingen argumenterte for at Freneide skulle velges. Blant de fremste argumentene for Hustadvik var ønsket om å skille kommunen fra havstykket utenfor kommunen og at det vil bidra til å danne enn helt ny kommune. De som argumenterte for Hustadvika mente det var et innarbeidet navn, en naturlig, lokal måte å uttale navnet på, og at det har større markedsføringsverdi enn Hustadvik.

Jan Arve Dyrnes (Fræna Ap) påpekte den store forskjellen mellom å bruke emneknaggen #hustadvika kontra #hustadvik i sosiale medier.

– Ingen har sagt Hustadvik før nå i det siste. Det eneste argumentet for Hustadvik er at det skiller havstykket fra kommunen. Jeg tror vil må velge det navnet folk lettest mulig klarer å tilpasse seg. I markedssammenheng kan dette ha stor betydning. Framover vil digital markedsføring være svært viktig. Språkrådets argumentasjon er også god, sier Dyrnes.

Skiftet mening

Fræna-ordfører Tove Henøen (Sp), har ledet navnegruppa, men endret mening undervegs i debatten.

– Hvorfor stemte du for Hustadvika?

– Det som var tungen på vektskåla var argumentene om markedsføring og sosiale medier. Det var gode poeng, sier Henøen.

– Så du hørte på Jan Arve Dyrnes?

– Ja, men det må du ikke skrive, spøkte Henøen, før hun påpekte at Hustadvika og Hustadvik begge var navn alle «kunne leve godt med».

– Interimfellesnemnda har fått i oppdrag å finne kommunenavn. Er dette endelig, så det bankes gjennom i felles kommunestyremøte 28. juni?

– Her er alle partiene representert, og de har snakket med sine partifeller. Jeg blir overrasket hvis det blir et annet navn, sier Henøen.

Råd fra fagfolk

Jan Arve Dyrnes og Kjell Arne Iversen (Fræna Sp) stemte begge for Hustadvika.

– Jeg har gått for Hustadvika fra dag en, så jeg var litt redd for at det skulle bli Hustadvik, med tanke på at navnegruppa var enstemmig. Hustadvika er et godt valg, spesielt med tanke på turistsatsinga, sier Iversen.

– Sosiale medier er ett argument. Et annet er hva det er naturlig for folk å si. De fire fagfolkene vi har fått råd fra, professor Helge Sandøy, Henry Ståle Farstad, Johnny Lyngstad og Bjørn Austigard, er det verdt å høre på. Det vil være rart hvis kommunestyrene ikke går for denne innstillingen, sier Dyrnes.

– Respekt for institusjonen

Kjell Lode (Fræna KrF) var vaklende i debatten, men endte i mindretall da han ønsket Hustadvik.

– Hovedargumentet mitt er det grammatiske og respekten koplet opp mot en institusjon. Min endelige mening var at nøytral form var riktigere, sier Lode.

Prøveavstemning

Etter en prøveavstemning over navnet Hustadvika, som endte med 11 stemmer for, ble det gjennomført formell avstemming. Ragnvald Olav Eide (Eide V), Kjell Lode (Fræna KrF), Terje Lyngstad (Eide H) og Rune Strand (Eide Ap) stemte ikke for Hustadvika.

Her er noen av synene som kom fram under debatten:

Jan Arve Dyrnes (Fræna Ap):

– Jeg synes arbeidsgruppa kunne involvert interimfellesnemnda mer når det sto fire navn igjen. Jeg har forståelse for at det kan være sårt at Fræna-navnet blir borte. Det koster ikke et ubetydelig antall millioner å bytte kommunenavn. Men jeg er helt enig i at en ny kommune skal ha nytt navn. Vi skal skape noe nytt og bedre, og Hustadvika har stort potensial i markedsføringssammenheng.

Tove Henøen (Fræna Sp, leder for navnegruppa):

– Det har vært et interessant og godt arbeid i arbeidsgruppa. Vi har hatt seks møter, fikk inn 90 alternative navn som ble nedskalert undervegs. Vi har hatt høringsuttalelser i Fræna og Eide, historikere har uttalte seg og vi hadde et vellykka folkemøte i Eidehallen 23. mai. Opinionsundersøkelsen, som hadde en del mangler, har ikke vært avgjørende for navnevalget. Navnet vil være viktig merkevare for kommunen. Tradisjon i Norge har vært ubestemt form, som i Leksvik, Rørvik, Svelvik og Larvik.

Terje Lyngstad (Eide H):

– Arbeidet i navnegruppa har vært givende. Vi har hatt fornuftige diskusjoner og det har vært romslighet og åpenhet i komiteen. Hustadvik er bedre enn Hustadvika fordi navnet skiller havstykket fra kommunen. Det er gjenkjennbart. Vi har Norges flotteste kyststrekning, et kjempeprodukt som vi må bruke for det det er verdt. Jeg har smakt på navnet Hustadvik, og det smaker bedre og bedre. Kyststrekningen har vært matfatet vårt i generasjoner. Jeg har ikke funnet én vik-kommune som slutter på a. Så jeg velger Hustadvik, men begge er flotte navn.

Jarle Ugelstad Klavenes (Eide AP):

– Det er bra vi havnet på Hustadvik eller Hustadvika. Det er et samlende navn, og et sted folk utenfor vil kjenne igjen. Jeg er den store tvileren, men mente bestemt form var best.

Kari Nergård (Eide AP):

– Jeg er glad for at navnegruppa havnet på Hustadvik, men jeg har fole lyst til å ha med en a. Hustadvika er kyststrekninga som binder folk sammen. Jeg er stolt av kyststrekninga. Den er farlig, ja, men fantastisk flott. Hustadvika er et godt navn når man skal bygge kommunen. Hustadvika klinger bedre enn Hustadvik. Jeg vil ikke dra sverdet, men vil høre hva folk sier i debatten her. Jeg tror folk kommer til å si Hustadvika sjøl om kommunen heter Hustadvik.

Laila Nøsen (Fræna SV):

– Min partikollega, Øyvind Fenne, er over gjennomsnittet interessert i navnevalget. Han har fulgt debatten og sier at vi må argumentere for hva som taler for Hustadvika. Det er et tradisjonsnavn som vi er vant med, og det er ingen fare for sammenblanding med havstykket. I språket vårt legger vi ofte på en ending. Vi sier Angvika, Eidsvågen. Kan vi ikke like gjerne ha med a-en? Hustadvik er et navn på en kunstig administrativ enhet vi ikke assosierer oss med. Det er ujålete.

Kjell Arne Iversen (Fræna Sp):

– Jeg vil gå for Hustadvika. Det er et kraftfullt navn med respekt og tyngde, et navn som ikke bare inneholder havstykket, men også landet innenfor. Hustadvika er navnet på matfatet vårt i generasjoner. Jeg er glad for at språkrådet gikk ensidig inn for Hustadvika. Det samme gjorde Bjørn Austigard. Vi er et kystfolk. Jeg føler ikke jeg har noe særlig forhold til Hustadvik.

Trond Malmedal (Fræna Sp)

– Jeg er glad for at det ble Hustadvik/Hustadvika. Det er et sterkt merkenavn med stor markedsføringsverdi. Ny kommune med nytt navn blir bra. Jeg bruker som regel å vite ha jeg mener, men i denne debatten spiller det ikke så stor rolle hva det blir.

Kjell Lode (Fræna KrF)

– Da jeg kom hit var jeg bestemt på at det skulle være ubestemt form, Hustadvik. Det var litt «avstand» i navnet som kanskje ikke var så dumt å ha. Samtidig sier hjertet at det skal være med en a. Så da vet jeg ikke hva jeg skal stemme i dag.

Odd Arne Halaas (Eide Sp):

– Jeg er glad for at det ser ut til at vi lander på en variant av Hustadvik, med eller uten a. Vi blir en større reiselivskommune enn vi allerede er hver for oss. Samtidig stenger vi ikke døra for Averøy. Personlig ønsker jeg Hustadvika, jeg har smakt på dette noen dager. Hustadvik kommune med to k-er etter hverandre klinger ikke like bra. Jan Arves argument om Google og sosiale medier er godt. I dagligtale vil vi bruke Hustadvika.

Erling Hustad (Fræna Sp):

– Jeg mener sjølsagt at navnet burde vært Hustad, haha. Navnegruppa har gjort et godt arbeid. Det er et viktig valg, og det er godt med en debatt som gjør at man kanskje kan skifte mening. Da jeg kom hit i dag, var jeg ganske overbevist om at det skulle være Hustadvik, med argumentet at det skiller mellom stedsnavnet og kommunenavnet. Det er flott at det er åpning i begge ender, både mot Aukra og Averøy.

Birgit Dyrhaug (Eide Sp):

– Det er flott at vi skal kalle oss opp etter det felles havstykket. I navnespørsmål tenker vi både med hjertet og hodet, og det er subjektivt hvordan vi opplever et navn. Jeg har sansen for å skille mellom det opprinnelige og det nye. Sjøl om variasjonen er minimal lener jeg meg mot Hustadvik. Men begge utgangspunktene er gode.

Rune Strand (Eide Ap):

– Det er viktig å skille havstykket fra kommunen. Er det ikke litt spesielt å kalle opp kommunen etter et matfat? Se de kjente turistmålene i Norge, Lofoten, Preikestolen, Geiranger. Det er ingen som har kalt kommunen opp etter disse. Jeg velger meg Hustadvik.

Ragnvald Olav Eide (Eide V):

– Velger vi Hustadvika refereres det til en at de farligste stedene langs kysten. For meg er dette negativt. Dette med a er jeg ikke noen tilhenger av, og det faller ikke naturlig for meg. Hustadvik er mer landbefengt.

Egil Strand (Eide H):

– Atlanterhavsvegen og Hustadvika ligger i den nye kommunen uavhengig av navnet. I en tidlig fase var det kunstig å si Hustadvik. Jeg heller mot Hustadvik, men kan lande på begge.

Sosiale medier: Jan Arve Dyrnes (Fræna Ap) trakk fram digital markedsføring som et viktig argument for å kalle kommunen Hustadvika. Foto: Rigmor Sjaastad Hagen
Med a: Jarle Ugelstad Klavenes (Eide Ap) la fram forslag om Hustadvika. –Hustadvika er det folk uttaler i dag, sa Klavenes. Foto: Rigmor Sjaastad Hagen
Endret mening: Tove Henøen lot seg overbevise om at Hustadvika var det beste alternativet. Egil Strand stemte også for bestemt form. Foto: Rigmor Sjaastad Hagen