(Sunnmørsposten): Stortingsrepresentant Helge Orten (H) har tatt på seg styreledervervet i et nystartet firma som blant annet skal være holdingselskap for boligsatsing i Midsund.

Tidligere er det kjent at politikeren gjennom Orten Invest eier en firedel av selskapet Attraktive Midsund som vil utvikle et område for opptil 70 boliger på Otrøya.

Skal være eierselskap

Selskapet Bygg Kompetanse, hvor Orten er styreleder, eier resten av boligområdet og er tidligere blitt opplyst å være en mulig byggherre. Nå har Orten påtatt seg å være styreleder i det nystartede selskapet Bygg Kompetanse Holding. Orten forklarer at vervet er en naturlig videreføring av engasjementet.

– Eierne av Bygg Kompetanse ønsket av praktiske årsaker å stifte et holdingselskap med samme eierstruktur. Selskapet vil ikke ha annen aktivitet enn å eie andre selskaper, og de ønsket samme styresammensetning, forteller han.

– Forsøkt å være åpen

Stortingspolitikeren har tidligere opplyst at han er i en dialog om å selge sin eierandel i Attraktive Midsund, og gitt uttrykk for at hans rolle i første rekke var knyttet til reguleringsplanen for området. Foreløpig har det imidlertid ikke skjedd noe på den fronten.

– Vi har ikke hatt noen ny dialog siden sist, men så har prosjektet heller ikke hatt noen framdrift. Per i dag er dette kun et urørt areal med en ferdig reguleringsplan, sier Orten.

– Du har med andre ord ikke skiftet syn på hvorvidt engasjementet er problematisk for din habilitet?

Ikke rapportert til Stortinget

Oppstarten av firmaet ble kjent gjennom en melding til Brønnøysundregistrene 16. mai. Så langt har ikke Orten meldt inn styrevervet til Stortingets register over politikerne verv og økonomiske interesser.

– Jeg har ikke kommet til det, men foreløpig er selskapet i etableringsfasen og dette vil bli rapportert inn, sier Orten.

Reglene for inhabilitet som gjelder offentlig forvaltning – gjelder heller ikke for stortingsrepresentanter. Selv om Orten derfor har sitt på det tørre formelt sett, så mener BI-professor Petter Gottschalk at det er spørsmål om etikk og moral.

– Det er uheldig at man som politiker beriker seg på politiske vedtak, har Gottschalk tidligere uttalt til Sunnmørsposten.

Stortingskollegaer på Mørebenker mener imidlertid det er uproblematisk at Orten vil tjene privat på at Møreaksen blir bygget.

Denne saken ble først publisert på Sunnmørsposten.