– Messehagelen ble brukt i Bud kyrkje fra 1683 til 1906. Den ble reddet ut under brannen av den første kirka, i 1709. Det var spesielt å bære denne messehagelen, sier Svein Audun Hatlen, sokneprest i Bud og Hustad.

Fullsatt

Under jubileumsgudstjenesten søndag var flere gjester til stede i Bud kyrkje. Biskop Ingeborg Midttømme preket over misjonsbefalingen i Matteus-evangeliet. Domprost Olav Gading åpnet gudstjenesten med nådehilsen. Blant gjestene var fylkesordfører Jon Aasen, fylkesmann Lodve Solholm, frænaprestene og ordfører Tove Henøen. Bud Mannskor, sanger Christina Frisnes, kornettist Randi Anita Dale og kantor Tor Moe deltok med musikalske innslag.

– Det ble en veldig fin markering av en stor dag. Gudstjenesten gikk fint for seg. Vi hadde strålende vær, og kirka var full. Det var satt opp telt utenfor kirka, der det var direkteoverføring av gudstjenesten. Det var praktisk også med tanke på kirkekaffen etterpå, sier Hatlen, som anslår at det var 350 til stede.

Roser de involverte

Hatlen begynte som prest i Bud menighet i fjor.

– Det har vært en lærerik prosess å forberede jubileumsåret. Arbeidskrevende ved siden av den vanlige prestetjenesten, men først og fremst spennende. Mange har stått på i mange år for å få jubileet på plass, både gjennom bokprosjekt og ulike arrangement, sier Hatlen.