I 1717 ble Bud kirke satt opp. Før den tid hadde bygda stavkirke som brant som følge av lynnedslag i 1709. 300-årsjubileet markeres på mange vis gjennom 2017, blant annet med jubileumsgudstjeneste (se undersak) og bokslipp.

– Spennende historie

Arve Hammerøy utgjør en femtedel av redaksjonskomiteen, og har bidratt med fire artikler i boka. Blant annet har han skrevet om da nåværende kirke opplevde lynnedslag i 1832 og 1859. Under sistnevnte brant tårnet ned, og den karakteristisk kuppelen ble seinere satt opp.

– Bud ble eget prestegjeld da de ble skilt fra Aukra prestegjeld i 1755. I 1814 var Bud kyrkje valgkirke. Den har en spennende historie, sier Hammerøy.

Ønsket steingard

Hammerøy presenterer mange glimt fra kirkas 300 lange historie.

Vil ha diskusjoner

Det er Bud Sokneråd som gir ut boka, som består av 260 sider eldre og nyere historie, og er skrevet av rundt 20 personer. Boka er trykket i 500 eksemplar. Den inneholder hilsen fra biskop Ingeborg Midttømme, riksantikvar Jørn Holme, ordfører Tove Henøen og tidligere Bud-prest Sindre Stabell Kulø.

Leder for redaksjonskomiteen, Arne Stavik, sier at de ville gjøre det skikkelig, når det først skulle gjøres.

– Jubileet blir så sterkt markert at vi ville gi ut noe mer enn et hefte. Artikkelforfatterne har vært positive til å være med, og har lagt ned mye arbeid i stykkene. Dette er et produkt vi er stolt av. Vi graver tilbake til 1700-tallet, og finner kanskje ikke alle svarene. Jeg håper boka avføder noen diskusjoner og vekker nysgjerrighet, sier Stavik.

Fagfolk

Artikkelforfatter Henry Ståle Farstad i redaksjonskomiteen forteller at de i tillegg til «lekfolk», blant annet fra sogelaga, har fått bidrag fra tre fagfolk.

– Professor Helge Sandøy, fylkeskonservator Bjørn Ringstad og Camilla Wiik fra kulturavdelinga på fylket har skrevet fagartikler. Det er vi veldig fornøyd med, sier Farstad.

Under bokslippet ble det også vist fram et maleri signert kunstner Kolbjørn Håseth. Maleriet er premie i jubileumslotteriet, og er en gave fra kunstneren.

Kirka har ikke alltid vært hvit, forteller Arve Hammerøy. Her er kirka sånn de tror den så ut før lynnedslaget ødela tårnet. Foto: Rigmor Sjaastad Hagen