Da retten ble satt i Bjørgvin ungdomsfengsel tirsdag morgen møtte den tiltalte 16-åringen med sin verge og forsvarer.

En representant for barnevernet i heimkommunen og en brannsakkyndig vil også følge saka hele vegen.

Nektet straffskyld

På spørsmålet om straffskyld, slet jenta først med å svare, før hun i samråd med forsvarer svarte at hun erkjente å ha gjort det, men ikke straffskyld etter tiltalen.

Aktor, statsadvokat Ingvild Thorn Nordheim, opplyste at erstatningskrav ikke vil bli fremmet, da det ikke har kommet inn tilstrekkelig dokumentasjon.

Riktig straff sentralt tema

I innledningen viste statsadvokaten til at det var en alvorlig tiltale: det som tidligere ble kalt «mordbrann», samt grovt skadeverk, men at man har fått svært få opplysninger om hendelsene fra tiltalte i avhør.

– En rekke vitner som var på stedene må derfor forklare seg skal vi få vite mer om hva som skjedde, sa Nordheim før hun påpekte sakens kjerne:

– Denne saka handler ikke nødvendigvis om selve faktum, selv om det blir et tema hva som ble gjort og hvor alvorlig det var. Hovedsaken når man står med en så ung tiltalt, er hva som var bakgrunnen og hva som er riktig straff for en så ung jente, innledet Thorn Nordheim.

Forsvarer Astrid Bolstad var enig:

– Selv om hun ikke erkjenner straffskyld, handler saken først og fremst om straffeutmålingen, slik jeg ser det. Jeg kommer til å vise til del omstendigheter som bør være formildende, påpekte forsvareren i retten.

Lukket retten – og åpnet litt

Dette er første gang Romsdal tingrett settes i et fengsel. Saka videooverføres til en rettssal i tingrettens lokaler i Molde, men forsvarer Bolstad hadde på forhånd begjært lukkede dører av hensyn til jenta.

Dette innvilget tingrettsdommer Eli Brusdal i en kjennelse fredag med henvisning til domstolsloven paragraf 125 om at rettsmøter kan helt eller delvis lukkes når siktete er under 18 år.

Etter at Romsdals Budstikke kom med en anmodning om å åpne hele eller deler av saka, fastholdt dommeren kjennelsen med henvisning til at de ansatte i helsevesenet som skal vitne er underlagt taushetsplikt. Denne er de løst fra i retten, men tiltalte må løse dem spesifikt fra den om saka skal gå for åpne dører, noe hun ikke har gjort.

Tirsdag morgen åpnet imidlertid dommer Brusdal for en muntlig anmodning fra pressen som var tilstede.

Fikk sterk kritikk

RB, som var eneste presse tilstede, la vekt på at det som kan komme fram om tilbudet tiltalte fikk under barnevernets omsorg og spesielt tilbudet fra den private aktøren Aleris, som har fått sterk kritikk fra Fylkesmannen, er av stor offentlig interesse.

Etter en lukket diskusjon med partene valgte dommer Brusdal å åpne deler av saka, blant annet partenes innledningsforedrag og vitnemålet til etterforsker og politi som kom til stedet etter brannene.

Tiltaltes forklaring og forklaringene fra ansatte i hjelpeapparatet vil bli lukket av hensyn til tiltaltes unge alder og for å skjerme sensitive personopplysninger.