Da styreleder Kristin Sørheim i «Jeg velger meg et giftfritt Nesset» ønsket velkommen, poengterte hun at det er ulike syn i denne saka, og at begge sider skal leve sammen også videre.

- Respekt for ulike syn

– Det er ikke tvil om vårt standpunkt, vi vil argumentere mot at et deponi for farlig avfall blir etablert på Raudsand. Men det er viktig med respekt i debatten og for hverandre, uansett hvem som vinner eller taper, sa Sørheim.

Arrangøren talte 400 frammøtte på møtet tirsdag kveld. I forsamlingen var det både «nei-folk», «ja-folk» og folk som kom for å få informasjon. På møtet var også Harald Storvik fra Bergmesteren Raudsand AS, som også fikk komme til orde.

Stig. O. Jacobsen hadde første innlegg, der han poengterte Raudsand-historikken og problemene bygda har hatt med avfall, og fokuset på rein natur som grunnlag for næringsliv i området. Han vektla at det nå er på høg tid å protestere mot deponiplanene, slik det er gjort på de andre mulige lokalitetene.

– Bråvåkna

– Deponiplanene så først tilforlatelig ut, men nå har vi bråvåkna, og ser at klokka er fem over tolv, sa Stig O. Jacobsen og fulgte opp:

– Alle andre plasser der det har vært aktuelt med deponi, har politikerne sagt nei, men i Nesset har et samlet kommunestyre ønska deponiet velkommen. Nå ser vi at en del er i ferd med å snu. Motstanden vokser, folk er urolige.

Vi er anbefalt å vente på konsekvensutredningen, men vi vil ikke vente. Vi er på banen for full musikk, og vi ønsker at dette skal stoppe.

– Et deponi innebærer risiko sikkerhetsmessig, men ikke minst også omdømmemessig. Om det er bare en eneste prosent sjanse for at dette kan gå galt, så er det nok til å si nei.

Om vi reiser oss i flokk, så skal vi stoppe dette. Beklager, Harald, men slik er det, sa Jacobsen blant annet.

Kjemi og geologi

Kjemiker Odd Klokset og geolog Erik Langseth ga publikum «kjemitime» og «geologitime», og konkluderte begge med at det ikke er forsvarlig å anlegge deponi for farlig avfall i fjellhaller på Raudsand.

Klokset snakket blant annet om problem med samlagring, om svært uheldige kjemiske reaksjoner som kan oppstå om nytt avfall legges inn i samme område som det tidligere er lagret avfall.

Det kan bli en farlig smørje, sa han.

Langseth viste blant annet til problem knyttet til forkastninger og fare for jordskjelv, og til at det lokalt er bergarter kan reagere med syre.

Begge pekte også på det uheldige i profitt som motiv for å tjene raske penger på avfall, samtidig som det er et evighetsperspektiv på lagringen.

Veteraner

Gruveveteranene Nils Toven og Ola Øverli innlegg der de fortalte om sine erfaringer med fjellet på Raudsand. Begge var klare på at de sterkt fraråder deponi.

Også Bellona-veteran Rune Haaland, som i sin tid var med og state Bellona sammen med Fredric Hauge, stilte på talerstolen. Hans budskap var at det må satses på gjenvinning av avfall, og at det nytter å si nei. Han stilte også et stort spørsmålstegn ved hva miljødepartementet tenker på, om de vil sende store mengder avfall kysten rundt, med store kostnader og stor risiko.

Bergmesteren

Harald Storvik fra Bergmesteren Raudsand AS fikk 10 minutt til å presentere sine planer, og sa blant annet at han har forståelse for at folk er skeptiske og urolige.

– Vi har engasjert etablerte fagmiljøer for å utrede, sa Storvik, og viste igjen til konsekvensutredningen som kommer til høsten. Også Storvik fikk rikelig med applaus etter sitt innlegg.

Sluttord fra ungdommen

Etter en sekvens med spørsmål og kommentarer, ble det ungdommen som fikk siste ord.

Tenåringene Lena Vassli og Amanda Grande Eikås tenker seg begge å bli bønder i Nesset, og tilhører ungdomsgruppa i «Jeg velger meg et giftfritt Nesset».

– Vi vil svært gjerne satse på gardsdrift her heime, men ser det som helt umulig om vi får et slikt deponi i nabolaget, sa jentene.

– Sunn og rein natur er det viktigste, det betyr mer enn all verdens penger. Vi vil puste i rein luft, og vil kunne drikke og bade i vannet uten fare. Deponi for farlig avfall vil kunne sette en stopper dette, og også for turismen, sa de to.

– Framtida vår er ikke til salgs. Dere voksne må høre på oss, det er vi som må håndtere dette videre etetr dere. Et deponi er ikke bra for oss, for Nesset eller for Møre og Romsdal, vi vil ikke ha det, sa Lena Vassli og Amanda Grande, til stående applaus.