Da skipet «Heimdal» med kongebanneret i toppen ankom Molde, var det en utrolig stemning i byen.

– Jeg tør påstå at det er én av de største begivenhetene som har skjedd i Molde, sier Ingvar Iversen Storvik.

Museum i kjelleren

Han er en ivrig samler og kjelleren på Jendem er full av rojale gjenstander han har funnet opp gjennom åra. Kroningsferden i 1906 er noe av det som har interessert han mest.

– Jeg har alltid vært en samler. Det kongelige, og spesielt kroningsferden, er veldig spennende. Jeg vet faktisk ikke helt hvorfor det har blitt slik, men jeg var i garden i 1989 og 1990 og det trigget kanskje interessen for de kongelige enda mer. I kjelleren har jeg et lite museum og målet er at jeg skal ha en utstilling om hele reisa – fra Kristiana til Trondheim, men det er mye arbeid. Jeg har mer enn nok materiale, bare fra Møre og Romsdal har jeg 130 bildekort som omfatter kroningsferden, forteller han.

Og at den nye kongefamilien var populær for 111 år siden, er det liten tvil om, ifølge Iversen Storvik.

– Det var jo helt utrolig hvor populære de var. Folkemengden som møtte dem var helt enorm, forteller Iversen Storvik.

Vegen var pyntet

Prins Carl av Danmark kom til Norge 25. november 1905 som landets folkevalgte konge etter unionsoppløsningen med Sverige 7. juni samme år. Han tok navnet Haakon og to dager seinere, den 27. november, avla han ed. I juni året etter la kong Haakon 7., dronning Maud og tre år gamle kronprins Olav ut på kroningsferden til Trondheim.

– Kongefamilien kjørte hest og vogn til Eidsvold og fortsatte derfra med tog til Otta. Fra Otta var det ny tur med hest og kjerre til Åndalsnes, der kongeskipet Heimdal lå og ventet på dem.

– Det var pyntet overalt hvor de kom. Nedover Romsdalen hadde folk laget portaler som de kongelige kjørte gjennom, og mange hus var pyntet opp, forteller Iversen Storvik.

Formaning fra avisa

I dagene før kongefamilien ankom Molde, var det mye skriverier i avisene. Den 9. juni oppfordret Romsdals Budstikke moldenserne til å opptre dannet når kongen, dronningen og prinsen ankom byen.

– Under Kongens besøk tar vi det for gitt at byens borgere og tilreisende ikke følger det slette eksempel fra hovedstaden der befolkningen har vist en påtrengende og sjenerende oppførsel overfor kongeparet når de er ute på sine spaserturer. Vi føler oss sikre på at de kongelige får bevege seg fritt og usjenert blant oss på den måten de har rett til å kreve av mennesker med dannelse. La dem føle seg vel her hos oss, slik at de snart vil vende tilbake for å søke ro og hvile i våre naturskjønne omgivelser, skrev Romsdals Budstikke.

8000 møtte Kongen

Søndag 17. juni 1906 klokka 13.00 klappet kongeskipet Heimdal til kai i Molde. Hele byen var i feststemning og værgudene spilte på lag.

– Søndag ble en strålende dag, nesten vakrere enn hva man kunne ønske seg. Det var som naturen utfoldet all sin prakt og likefram ødslet med solglitter og herlige farger, skrev Romsdals Budstikke.

Og folk møtte opp i hopetall. I Molde bodde det rundt 2000 mennesker i 1906 – men tallet var mangedoblet da kongefamilien kom.

– En mengde mennesker var kommet til byen for å se de kongelige. Antallet besøkende tør med sikkerhet anslås til 8000 mennesker, skriver avisa.

– En voldsom seremoni

I Romsdal hadde utasunds fiskere blitt oppfordret til å komme inn i fjorden med båter for å ønske kongeskipet velkommen. Og i byen ble det gjort mye for at flest mulig kunne overvære begivenheten.

– Det ble bygd tribuner i byen med sitteplasser til én krone, sier Iversen Storvik.

Da kongefamilien steg av på Storkaia, gikk de gjennom en æresport og om bord i en vogn som fraktet dem til Grand hotell.

Der var hele vestre fløy avholdt til kongefamilien. På ferden høstet den lille Kronprinsen størstedelen av jubelen, som han ifølge Romsdals Budstikke mottok smilende og vinkende.

– De hadde lunsj på hotellet klokka 14.00. Det hele var en voldsom seremoni, forteller Iversen Storvik.

Kongens tale

Ved hotellet holdt ordfører Ulrich Møller tale som raskt ble besvart av kong Haakon 7. Kongen mente det var umulig å si hva som var den største opplevelsen på sin ferd.

– Alt er nytt og overveldende vakkert. Folkets deltakelse har vært stor og rørende, sa Kongen, men nevnte også den store fiskeflåten som hadde møtt dem på fjorden. Kongen var djupt rørt over fiskernes store oppofrelse.

– Etter talen på hotellet ble Kronprinsen båret inn og Kongen løftet ham opp i vinduet og viste ham til de frammøtte utenfor hotellet, forteller Iversen Storvik.

Sykehusbesøk

På ettermiddagen den 17. juni besøkte Kongen og Dronningen Molde kirke før de tok turen til Reknes Hospital. Der ble de ledsaget av direktør Kaurin, og gikk gjennom hele sjukehuset på to timer.

Da klokka hadde blitt 18.00 gikk et borgertog fra Amtssykehuset til Grand hotell. Kongen og Dronningen viste seg på verandaen og den jublende folkemengden ropte etter Kronprinsen, men Kongen kunne fortelle at kronprins Olav var falt til ro. En begivenhetsrik dag gikk mot slutten i Molde, og moldenserne hadde ifølge Romsdals Budstikke oppført seg prisverdig slik man hadde håpt på forhånd.

– Det ble knapt sett et beruset menneske og arresten fikk kun én eneste gjest, skrev avisa.

Med hest til Batnfjord

Neste morgen, den 18. juni, var det klart for kongefamiliens avreise fra Molde. Turen gikk med hest og vogn til Batnfjord via Hjelset der de også ble møtt av en stor folkemengde.

– Kongeskipet Heimdal dro fra Molde til Batnfjord og møtte kongefamilien der. Derfra tok de turen til Kristiansund og seinere Trondheim, forteller Iversen Storvik.

Byen var pyntet

På veg ut av Molde uttalte Kongen flere ganger seg over byens vakre utseende, og Romsdals Budstikke beskriver det enda nærmere.

– Byens hus var vakkert dekorert og aller vakrest hos Ludvig Hansen samt ingeniør Dahls hus. Syrintreet ved Moldenes hotell og det store treet ved skafører Leths hus sto særdeles godt i de fine omgivelsene. Ikke minst vakker var også den blomstrende flaggpyntete gullregn i telegrafbestyrer Nøsens hage, skrev Romsdals Budstikke.

Kroning i Trondheim

Etter besøket i Molde dro kongefamilien videre mot Trondheim. Kong Haakon og dronning Maud ble kronet foran 2300 mennesker av biskop Vilhelm Andreas Wexelsen under en høgtidelig seremoni i Nidarosdomen i Trondheim 22. juni 1906. Ikke før den 10. juli forlot de Trondheim og dro tilbake mot Kristiania.

– Det er litt spesielt det der. Etter kongefamilien dro med Heimdal fra Batnfjord finnes det nesten ikke ett eneste bilde av dronning Maud. Sannheten er at hun fikk lungebetennelse på turen. Derfor ble de også værende så lenge i Trondheim før de dro tilbake, forteller Iversen Storvik.

Reisa tilbake foregikk sjøvegen med kongeskipet Heimdal.

– Mens reisa nordover var en kroningsferd ble dette mer som en signingsferd. De var ikke i Molde på reisa sørover, men stoppet både i Ålesund og Geiranger, forteller Ingvar Iversen Storvik.

Kilder: Byhistoriker Ola Gjendem har bidratt til denne artikkelen, og bistått Romsdals Budstikke i arbeidet.

Oddbjørn Harnes: Med kongefamilien gjennom Romsdal, 1906–1982.

www.kongehuset.no