I et par år har Kulturleias årlige utstilling rundt pinsetider foregått på Ergan og Galleri Båken, i påvente av oppgradering av uteområdet og Rambechhuset på Kringsjå, hvor maler Kolbjørn Håseth bor. 3. til 5. juni blir det igjen utstilling i Rambechhuset og galleriet i hovedhuset på eiendommen.

Fra fem til nær femti tusen

Utstillinga byr på en salig miks av ulike kunstuttrykk. Keramikkvaser og -boller i krystallglasur signert Bjarne Nielsen, interiørtekstiler med trykk fra Kari Selnes, fotografi ved Anita Hector, trekunst fra Bertram Sømme, maleri ved Kolbjørn Håseth, strikkemote fra Liv Ranvik og vevde interiørtekstiler signert Bjørg Hustad.

– Det er en salgsutstilling. Hvilket prisspenn har dere?

– Jeg har lokale postkort som koster fem kroner. Det mest kostbare er et av Kolbjørns maleri til 48.000 kroner. Ellers ligger prisene fra noen hundre kroner og oppover, sier Anita Hector, som er i sitt andre år i Kulturleia, og jobber både abstrakt, med natur og stilleben i sine fotografi.

Hus med historisk sus

Kolbjørn Håseth er fornøyd med å ha fått renovert Rambechhuset, hvor noe fra hver kunstner stilles ut.

– Rambechhuset ble opprinnelig bygget som hytte av Rambech, som kjøpte tomta her i 1915. Han testamenterte plassen til Bud kommune. I 1954 ble Kringsjå aldersheim, som i dag er bolighus, bygget. På Rambechhuset har vi den siste tida fått byttet ut en del råttent treverk, malt utvendig og renset taket. Innvendig har vi funnet mer tidsriktig møblement og fått spesialsydd gardiner, sier Håseth.

Stolene fra 1920-tallet fant Håseth og kona – pianist og kulturskolelærer Radmila Stojkovic – på Facebook. Bertram Sømme har laget nye utskjæringer øverst på stolryggene.

Piano fra Festiviteten

Kronen på verket i Rambechhuset er det gamle festpianoet fra 1896. Med to messingholdere til stearinlys. Blühtner-pianoet var konsertpiano i Festiviteten i Kristiansund før det kom til Fræna under 2. verdenskrig.

– Faren til Hanna Hollingsæter, musikklærer i Fræna, kjøpte det til henne. Da hun sluttet overtok Radmila hennes jobb. Arvingen etter Hollingsæter fikk vannbåren golvvarme i huset sitt, noe instrumentet ikke tåler, og ga pianoet til Radmila, forteller Håseth.

Kunst for barn

For å få det nesten et halvt tonn tunge pianoet i hus fikk de hjelp av vektløftere fra Fræna. Nå skal instrumentet snart stemmes. Derfor blir det ikke musikkinnslag fra dette på utstillingsåpningen 3. juni. Det blir det derimot fra fløytistene Jasmina Živić og Marianne Hafsaas, samt Radmila Stojkovic, på et annet piano. Offisiell åpning blir ved tidligere biblioteksjef Gudrun Refstrup kl. 13. Søndag kl. 14 blir det sanginnslag fra søstrene Ida Sofie og Agnes Marie Håseth. Det er også en enkel kafé gjennom helga.

– I år satser vi litt ekstra på barna, som kan delta på en rebus. Det er fint at barn får se kunst tidlig, og jeg tror foreldre synes det er kjekt å ta med barna på dette, sier Bjarne Nielsen.

Ingen «hatwalk»

Skulptør og grafiker Torill Storvik Malmedal og hattekunstner Irene Myrbostad er også med i Kulturleia, men deltar ikke på denne utstillinga.

HVA: Salgsutstilling ved Kulturleia

TID OG STED: Galleri KHz og Rambechhuset på Kringsjå i Bud. 3.–5. juni kl. 12–18. Offisiell åpning 3. juni kl. 13.

Blüthner-pianoet fra 1896 var konsertpiano i Festiviteten, før det kom til Fræna under 2. verdenskrig. Nå eies det av pianist/kulturskolelærer Radmila Stojkovic, som er gift med Kolbjørn Håseth. Foto: Rigmor Sjaastad Hagen