Statoil tildelte nylig langsiktige rammeavtaler til flere oljesørvisselskap. Alpa i Molde, som er heleid av Axess, er en av kontraktsvinnerne. For Alpa, som i fjor fikk et underskudd på 4,9 millioner kr, er kontrakten kjærkommen.

Alpa ble skilt ut som eget selskap i 2014, etter å ha vært avdeling i Axess siden år 2000.

Tøft marked

– I et tøft marked vil avtalen med Statoil sikre vår aktivitet i lang tid, og muliggjøre ytterligere styrking av teamet vårt. Dette er den desidert største kontrakten vi har landet noensinne. Den er stor - ikke bare for Alpa - men for Axess-gruppen, sier daglig leder Gunnar Gjeldvik i Alpa.

– Befester vår posisjon

– Vi vant denne kontrakten første gang i 2006 med Hydro. Den omfattet da kranvedlikehold på Kvitebjørn, Njord, Oseberg og Heimdal, og ble videreført med Statoil. Med kontrakten som nå er inngått med Statoil, fortsetter vi med service, vedlikehold og modifikasjon av offshorekraner og andre kraner på et utvalg av selskapets installasjoner på norsk sokkel. Vi vil med denne avtalen befeste vår posisjon som en ledende kranekspert i markedet, sier Gunnar Gjeldvik.

– Vil dere med denne kontrakten få oppdrag på flere plattformer?

– Ja. Vi har ikke noe eksakt antall, men vet at omfanget blir mangedoblet i forhold til det som har vætt, sier Gunnar Gjeldvik

Potensielt 16 år

Avtalen har en varighet på fire år pluss tre opsjonsperioder på fire år hver. Det betyr at potensiell kontraktslengde er 16 år.

– Vi er veldig fornøyd med tildelinga, og ser fram til å fortsette det gode samarbeidet med Statoil. Vi har hatt et fruktbart samarbeid siden 2006, og ser på tildelinga som en tillitserklæring av vårt arbeid med å utføre sikre, effektive og kostnadseffektive løsninger for Statoil. sier Gunnar Gjeldvik.

– Ny hverdag

– Vårt fokus de siste åra har vært å tilpasse oss en ny hverdag, med mer direkte kontakt med bruker og sikre og kosteffektive løsninger. Vi ser på tildelinga av denne kontrakten som en anerkjennelsen av dette arbeidet, og den fagekspertise vi har bygd opp over lang tid i Alpa og Axess-gruppen, sier Gunnar Gjeldvik.

Underskudd.

Det nyetablerte selskapet Alpa fikk den kraftige oljenedturen midt i fleisen i 2014.

Omsetninga sank fra 36,6 millioner kr i 2015 til 28,9 millioner kr i 2016. I 2015 ble det et lite overskudd på 0,5 million kr. I 2016 fikk Alpa et resultat før skatt på minus 7,1 millioner kr. Selskapet har investert mye i utvikling, og med Skatefunn-ordninga endte årsresultatet på 4,9 millioner kr.

Som følge av nedturen ble staben redusert fra 25 til 13 ansatte. Nå er den oppe i 18 igjen, prosjektmedarbeidere medregnet.

– Med denne kontrakten i bunnen er vi siket beskjeftigelse til de som jobber her – og vi kan rekruttere nye. Kontrakten gjør at vi kan tenke langsiktig. Nå har det vært fra måned til måned. Særlig i fjor høst var det knalltøft, sier Gunnar Gjeldvik.

– Hvordan blir omsetninga og resultatet i 2017?

– Omsetninga kommer til å ende på mellom 30 og 40 millioner kr. Og vi skal ha et positivt resultat. Det er vi standhaftige på. Per nå ser det veldig lyst ut for at vi skal klare årsbudsjettet. Det var svært viktig for oss å lande denne avtalen med Statoil i forhold til å oppnå volumet vi har budsjettert med, sier Gunnar Gjeldvik.

Kvitebjørn er en av plattformene Alpa har fått oppdrag på. Foto: Statoil