Hvis norske bedrifter ikke får tilgang til markeder å selge varene sine i, kommer mange arbeidsplasser til å komme i spill. Det mener Venstre-politiker Gunn Berit Gjerde som også er fylkesvaraordfører i Møre og Romsdal.

Advarer

Gjerde advarer mot Senterpartiets politikk.

– Vi ser at Senterpartiet fosser fram på meningsmålingene over hele landet, også i Møre og Romsdal. Men Senterpartiet har programforpliktet seg til å si opp EØS-avtalen (avtalen om europeisk økonomisk samarbeid). Får Senterpartiet gjennomslag for å si opp EØS-avtalen, er eksportbedriftene i Møre og Romsdal skikkelig ille ute, sier Gunn Berit Gjerde til Romsdals Budstikke.

Mandag 29. mai skal fylkesutvalget diskutere hva som skal stå i uttalelsen Møre og Romsdal skal gi til regjeringen når det gjelder strategi for norsk eksport og internasjonalisering. Regjeringen ønsker å sikre at norske bedrifter får gode og konkurransedyktige rammevilkår.

Avhengig av EØS-avtalen

Norge er avhengig av eksportinntekter. Møre og Romsdal er nummer én blant norske fylker når det gjelder eksportinntekter per innbygger og eksportinntekter per ansatt. For eksempel er 40 prosent av samtlige møbelansatte knyttet til bedrifter i Møre og Romsdal. Dette fylket er også storeksportør av fisk og fiskeprodukt. Verdien av fiskeeksporten nærmer seg 20 milliarder kroner i året.

–Vi må si klart og tydelig at Møre og Romsdal er helt avhengig av EØS-avtalen for å få markedstilgang. Det hjelper ikke hvor gode vi er til å utvikle produkt og produsere effektivt hvis vi ikke får tilgang til markedene for å selge varene, poengterer Gunn Berit Gjerde.

Hun nevner fiskeeksporten, skipsindustrien og den maritime næringa, møbelindustrien og en rekke andre næringer der produktene selges i stort monn i utlandet.

Viktig for reiselivet

Fylkesrådmann Ottar Brage Guttelvik skriver i sin tilrådning til fylkesutvalget at EØS-avtalen er viktig for næringslivet i Møre og Romsdal.

EØS-avtalen må ligge til grunn for regjeringens strategi for norsk eksport, understreker fylkesrådmannen.

Også for ei næring som reiselivet er det viktig å få ned hindringer for turister som vil komme til Norge, peker fylkesrådmann på.

– Senterpartiet profilerer seg som et distriktsvennlig parti. Er ikke EØS-standpunktet til Sp forenlig med profilen?

– Senterpartiet er ikke distriktsvennlig dersom partiet vil melde Norge ut av EØS. Se hvor produksjonen av eksportvarer skjer i Møre og Romsdal. Tenk på Sunndalsøra og aluminiumsproduksjonen, fiskebedriftene, rederiene, skipsindustrien, dette er bedrifter spredt i bygdene i Møre og Romsdal. Uten markedsadgang til andre europeiske land gjennom EØS-avtalen er mange av disse bedriftene skikkelig ille ute. Det er en tankevekker, sier Gunn Berit Gjerde.