– Ingen endring

– Først vil jeg presisere at jeg ikke uttaler meg i en diskusjon med verken nasjonale eller lokale politikere, men jeg ønsker å bidra med faktaopplysninger slik vi ser dette, sier Remme til Romsdals Budstikke.

– Jeg er litt forundret over utspillene om at forutsetningene for fellessjukehuset er endret. For grunnlaget for SNR er akkurat som før. Det er idéfase- og konseptfaserapportene som ligger til grunn for arbeidet og vedtakene som blir gjort, sier foretaksdirektøren.

Vil ikke diskutere med Toppe

– Jeg må understreke at SNR vil få et tilbud som er beregnet ut i fra behovene som innbyggerne i Nordmøre og Romsdal har. Og dette har ligget fast hele vegen. Vi opplever et stort engasjement fra fagmiljøene både i Molde og Kristiansund i denne fasen, sier Remme.

– Tar Kjersti Toppe feil når hun sier at forutsetningene som lå til grunn nå er brutt og at det dimensjoneres utenfor internasjonal standard med et belegg på over 90 prosent på sengene?

Avventer arbeidsgruppe

Kravet om at det skal være en egen barneavdeling ved det nye fellessjukehuset blir stadig oftere gjentatt blant politikerne i Nordmøre og Romsdal. Likevel vil ikke Remme gå inn og gi noen garantier om dette.

– Det er et rimelig samstemt krav om barneavdeling, og stadig flere etterlyser klare svar om dette. Hvorfor kommer ikke det noen slike signaler fra deg?

– Usikkerhet knyttet til pediatri-tilbudet i Nordmøre og Romsdal og arbeidet Helsetilsynet har gjort knyttet til Sebastian-rapporten har gitt oss en krevende prosess. Vi ønsker å gjøre en solid og faglig forsvarlig utredning om det framtidige tilbudet både i SNR og i Møre og Romsdal som helhet. Det er derfor nedsatt ei faglig tung arbeidsgruppe med barnemedisinske leger og sakkyndige utenfor Helse Midt-Norge som skal hjelpe oss med å gi råd for utformingen av dette tilbudet, forklarer Remme.

Utviklingsplanen ut på høring

Hvert helseforetak har en egen utviklingsplan som strekker seg mange år framover. Helse Møre og Romsdals utviklingsplan ble vedtatt i 2012 og er nå under revidering. Ny planperiode blir fra 2019 og fram til 2022, men den skal også se framover mot 2035, ifølge informasjon fra helseforetaket.

Ny utviklingsplan for Helse Møre og Romsdal skal vedtas rundt 1. mars 2018. Vedtak om lånefinansiering av det nye fellessjukehuset skal imidlertid gjøres i desember 2017.

– Mange reagerer også på at vedtaket om lån, altså selve «bygge-vedtaket», skal skje flere måneder før utviklingsplanen blir vedtatt. Hvorfor tar dere dette i denne rekkefølgen?

– Forutsetningene er klare

Jenny Klinge (Sp) er en av stortingspolitikerne som sier at hun ikke vil gi lån til bygging av nytt sjukehus på Hjelset dersom hun ikke vet hva sjukehuset skal inneholde.

– Når du fortsatt ikke kan si hva SNR skal bestå av når lånesøknaden skal behandles i desember, så betyr det at det er en reell fare for at dette blir utsatt. Enig, Remme?