AVERØY: I helga var det aktivitetshelg ved Atlanterhavsvegen Sjøstuer i regi av Møre og Romsdal Parkinsonforening. Instruktørene Johnny Carlsen og Rune Vethe fra Rock Steady boxing i Oslo bokseklubb var på plass for å introdusere boksetrening spesialtilpasset personer som er rammet av Parkinsons sjukdom. Dette er et konsept som er utviklet i Indiana, USA, og instruktørene er sertifiserte derfra.

Støttes av forskning

– Det er noen som mener at boksing kan føre til Parkinsons sjukdom, men vi mener at det først og fremst er motsatt. Sjukdommen fører til et tap i mange av de samme elementene som boksere trener for å forbedre. Publisert medisinsk forskning har vist at intens trening av denne typen kan redusere, reversere og forsinke symtomer på Parkinsons. I tillegg er boksing stressavlastende, gir økt selvtillit og er morsom trening, sier Johnny Carlsen.

Morten Holen (57) fra Averøy har hatt diagnosen i litt over tre år. Han var på opptrening på Rykkinn da han fikk sitt første møte med boksetrening i Oslo. Dette var i vinter. Nå var han «vert» for opplegget på Averøy.

Bedrer koordinasjonen

– Denne typen boksetrening er herlig, det er artig, det er helt topp. Bevegelse, rotasjon, balanse, hurtighet og styrke. Alt dette brytes ned av Parkinsons, og alt dette trener boksere for å forbedre. Jeg kjenner det på meg at det gjør godt. Ikke minst for koordinasjonen. Jeg har tenkt å holde meg ung og sprek i mange år, ved å gjøre mest mulig rett for å motarbeide sjukdommen. Og så tar jeg i tillegg medisin. Jeg har tenkt å delta i Molde 7 topper, og jeg kommer garantert på boksetrening i Molde, sier Holen.

Det blir oppstart midt i august, og deretter to ganger i uka, ifølge Grete Opheim i idrettskretsen og Martin Kitel i Moldekameratene BK. De samarbeider om pilotprosjektet, og ønsker å spre det til andre steder. Prosjektet har fått 44.000 kroner i midler fra fylkeskommunen.

– Vi i idrettskretsen jobber for å legge til rette for aktivitet og trening for alle grupper. Dette er et meget godt tiltak. Det handler om å kunne bidra til at folk som er rammet av Parkinsons sjukdom bedre kan opprettholde funksjonalitet og livskvalitet. Vi håper at det minst blir ei gruppe på fire til seks personer, gjerne flere, sier Grete Opheim.

– Jeg har stor tro på Rock Steady-konseptet. Det er basert på klinisk forskning, treningen stimulerer hjernen på en veldig bra måte. Vi er et par intruktører i klubben som har planer om å dra over til USA for autorisering. Vi ønsker personer i målgruppen hjertelig velkommen fra august og utover, sier bokseprofilen Martin Kitel.

Venstre hook: Ellen Hammer fra Møre og Romsdal Idrettskrets sparrer mot Svein Molnes fra Vigra. Foto: Eirik Heen