MOLDE: Starten på 2017 ble uvanlig tung for flere kommuner. Åtte av de ti kommunene i Romsdals Budstikkes dekningsområde fikk nedgang i folketallet. Molde hadde både nedgang i fødselsoverskuddet og flere utflyttere enn tilflyttere. Det ga minus 35 på innbyggertallet.

Nedgangen rammer de fleste

Nedgangen i folketallet rammer de aller fleste kommunene. Rauma, Nesset, Fræna og Eide hadde alle mellom sju og 10 færre innbyggere 1. april enn ved årsskiftet.

Aukra er et lyspunkt

Lyspunktene er Aukra og Sandøy. Aukra opplevde i starten av året stor tilflytting av innbyggere, og kombinert med fødselsoverskudd på sju personer ga det Aukra vekst i folketallet på 24 personer.

Sandøy hadde vekst på fem personer. Forklaringen var økt tilflytting.

Mistet tusen jobber

Ordfører Torgeir Dahl i Molde er ikke forundret over at folketallet har fått en knekk.

– I løpet av to og et halvt år har Molde mistet rundt tusen arbeidsplasser. Vi er rammet av nedgangstidene, spesielt i oljerelaterte virksomheter, akkurat som mange andre kommuner på kysten av Vestlandet, sier Dahl til Romsdals Budstikke.

– Nedgangen i folketallet rammer ikke bare Molde, men så godt som alle nabokommunene. Hvordan henger det sammen?

– Det synliggjør hvor sammenknytta vi er i Romsdal. Molde har svært mange mennesker som pendler inn til jobb i Molde. Når jobber forsvinner i Molde, merkes det også i nabokommunene. Særlig innafor industrien har nedgangen slått ut. Flere bedrifter har måttet nedbemanne kraftig, blant dem National Oilwell, Axess, Prezioso Linjebygg og Axtech. Egentlig er jeg forbauset over at det ikke har slått ut i form av større arbeidsledighet i regionen. Forklaringen på det kan være at andre deler av næringslivet har tatt inn ansatte.

Flere flytter ut

Den ferske oversikten over folketallet og bevegelsene i barnetall og flyttinger viser at mange kommuner har opplevd stor utflytting. Når flere flytter fra en kommune enn det flytter folk til kommunen, blir det netto utflytting.

Molde hadde de tre første månedene av året netto utflytting på 25 personer. Nesset hadde netto utflytting på 14 personer. Det samme hadde Gjemnes. En kommune skiller seg ut med netto tilflytting; Aukra. Aukra hadde 17 flere tilflyttere enn fraflyttere.

Ålesund og Kristiansund

Ser vi på nabobyene hadde Ålesund en liten vekst på 13 personer i første kvartal i år. Også Ålesund hadde netto utflytting med 19 personer. Ålesund hadde 47.212 innbyggere 1. april.

Kristiansund hadde størst nedgang i folketallet av de tre byene, minus 48 personer.

Samarbeid med næringslivet

– Hva kan kommunene gjøre for å få til ny vekst i folketallet?

– Jeg kan svare for Moldes del. Vi skal ikke fortrenge at utfordringene står rundt oss. Det beste vi kan gjøre er å jobbe godt sammen med næringslivet for å bidra til nye satsinger, nye virksomheter og nye arbeidsplasser. Vi er optimistisk, og skal klare dette, sier ordfører Torgeir Dahl.

Folketallet per 1. april 2017

Molde 26.787 - 35

Vestnes 6.572 - 5

Rauma 7.495 - 8

Nesset 2.953 - 10

Midsund 2.081 - 4

Fræna 9.732 - 9

Eide 3.447 - 7

Sandøy 1.251 + 5

Aukra 3.571 + 24

Gjemnes 2.607 - 4

Kilde: Statistisk sentralbyrå