Bjørn Tomren, som for øyeblikket befinner seg hjemme i Tomrefjord, mener det hele begynte da han og operakompis Hallvar Djupvik dro på jodlefestival i Sveits i 2007.

– Vi fikk med oss Heine, og så spilte vi litt på gata. Seinere det året spilte jeg og Heine på Solberget Scene. Det var vår første konsert, forteller Bjørn Tomren, som sammen med Heine Bugge fra Molde – Kleine Heine – markerer ti år som duo på Syd vin- og matbar 24. mai.

– Det blir faktisk vår første, hele konsert i Molde, sier Bjørn, som sammen med Heine har hatt over tusen små og store opptredener i inn- og utland.

Aldri promotert seg

Foranledningen for turen til Sveits var utstrakt avspilling av jodlevideoer på youtube.

– Det var veldig sprø og absurde videoer. Og vi tenkte at enten er de brilliante komikere, eller så måtte det være verdens største virkelighetsflukt, forteller Bjørn, som etterhvert lærte seg tysk og sveitsisk.

Og så bare ballet det på seg, det som egentlig begynte som en spøk.

– Jeg jobbet på Sandviken psykiatriske sjukehus i Bergen på den tida. Så fikk vi en gig. Og så en til, basert på den forrige. Vi ble bare hyret inn her og der. Vi har aldri gjort noe for å promotere oss, sier Bjørn.

Jodling på kamel

Bjørn forteller at duoen aldri har hatt så travel kalender som høsten 2017.

– Dere har noen spesielle jobber å se tilbake på..?

– Ja. Nylig spilte vi i et kvinnefengsel i Østfold, det var veldig festlig. Sigøynerne som satt inne var jo helt ville etter trekkspill, Heine var veldig omsvermet. Vi har spilt på frukt- og grønnsakskonferanse på Gardermoen. Og for noen homofile kunstnere i Israel som skulle åpne en utstilling. Vi jodlet på israelsk fjernsyn. Og mens vi satt på en kamel. Det var helt sprøtt!

– Hva gjør at folk vil ha dere?

– Jeg kan fortsatt bli oppriktig overraska over det. Men Heine er jo utrolig flink, da. På trekkspill. Men så er han stand-up-komiker også. Jeg vet ikke, vi fant vel bare en sprø nisje.

– Tidligere har du forholdt deg til prosjektet med en viss ironisk distanse..?

– Ja. Men det var mest før. Nå varierer det litt hva jeg tenker. Men det kan ikke bli for mye, det er ikke sunt mentalt. Derfor prøver jeg å lage litt normal musikk også. Med Kong Olav, strupesangtrioen. Og med kjæresten, musikk som er mer country-inspirert. Derfor reiser vi i USA i sommer, sier Bjørn.

– Aldri sett noe liknende!

I 2008 ble duoen plukket opp av Arne Svare i Stageway.

–De dukket plutselig opp på Bakscenen på Den Nationale Scene i Bergen. Det tok helt av. Jeg hadde aldri hørt noe liknende. Det kan umulig finnes noe tilsvarende i hele verden, sier Arne Svare.

– Hva gjør duoen så spesiell?

– Det er kombinasjonen av fandenivoldsk humor og enorm musikalitet. Det er helt unik underholdning, sier manageren og forteller at han har sendt duoen nærmest jorda rundt.

– De er ute stort sett hele tida. Også i den kulturelle skolesekken-sammenheng. De er veldig lette å selge inn til spesielle anledninger. Selv om folk går i forsvarsposisjon straks de hører ordene jordling og trekkspill, humrer han, og mimrer tilbake til da Bjørn og Heine ble kåret til Best Act of The Year på Joes Pub New York i 2013 - av de ansatte.

– I tillegg til at de er utrolig gode, skyldes suksessen flaks og tilfeldigheter - men også manglende forståelse hos de som booker dem.

– De er ikke så flinke til å promotoere seg selv?

– Hehe, nei, det har vært nærmest anti-promotering. I forkant av Aha-jobben i 2010 reiste de rundt på eldresenter. Og hadde quiz!, sier Arne Svare, og legger til:

– De har blitt en slags maskoter. Og de har utrolig mange fans. Det skyldes at det er så spesielt, at det er gjennomført musikalsk og en aldeles hysterisk humor.

HVA: Polka-Bjørn og Kleine Heine

TID OG STED: Syd vin- og matbar onsdag 23. mai kl. 20.30.

NB: Bjørn Tomren og Iver Gjelstenli møter du også på SydWest kl. 18.00 samme dag til foredraget «Norge på langs».