Borgertoget i Molde er en fantastisk tradisjon. Det viser mangfoldet i byen på en flott måte. Samtidig gir det mengder av barn en god grunn til å skifte til mer komfortable klær. Det er artig å se stolte barn og ungdommer representere sine lag og foreninger i ulike klubbdrakter og utkledninger. Flere tusen mennesker har sett videoopptakene som Rbnett gjorde av toget. Det ble en suksess som vi skal prøve å videreutvikle. Sendingen var uten kommentator, men den var likevel full av liv. En viktig årsak det var stolt korpsmusikk.

Molde er en sterk musikkby. I borgertoget var det fem flotte korps. Gjennom dagen spredde de glede og stemning over hele byen. Etter nasjonaldagen følte jeg at jeg hadde gått mye. Tilbakelagte kilometer var likevel beskjedent sammenliknet med en ung musikant i et av byens skolekorps. En kjenning i et korps kunne fortelle at en ung korpsmusikant gikk 27.000 steg på nasjonaldagen. Det er langt over en halvmaraton. I varme klær, med hodeplagg, solbriller og med sukker, pølse og suppe som næringsinntak. Store deler ble tilbakelagt med et instrument, og i full konsentrasjon. Det er rett og slett en imponerende prestasjon, og det var mange av dem.

Synes du nasjonaldagen er stressende kan du prøve å sette deg inn i en ung musikants feiring. Broren min spilte i skolekorpset. Han var først opp, og sist heim hver nasjonaldag. Han sier han lærte mye i korpset. Det gir fellesskapsfølelse, samtidig som du blir kjent med et instrument. For enkelte musikanter var barnetoget siste oppdrag i en lang historie. Fra man får utdelt instrument som åtteåring til man avslutter videregående går det ti år. Noen er med på hele denne reisa. På nasjonaldagen var det flere som byttet fra korpsuniform til russedress i løpet av dagen. Det er kjekt å høre at flere av korpsene i byen nå kan melde om god rekruttering.

Nasjonaldagen blir ikke det samme uten korpsmusikk. Det ligger mye innsats bak et velfungerende skolekorps. Øvingstimer, organisering, reiser, dugnad, konserter og arrangement. Da borgertoget passerte i Romsdalsgata var det en sidemann som kommenterte hvor kjekt det var å høre musikken gjennom sentrum. At Molde er heldig som har så mange gode korps. I toget var det ungdommer med spilleglede og stolthet. Sammen med ildsjelene fortjener de et klapp på skuldra.

God helg!