Romsdalsorkesteret en bærebjelke i det klassiske musikkarbeidet i Romsdal. Moldes nye kulturskole har fått orkesteret til å tenke nytt. Helgas storsatsing med konserter i Molde, Gjemnes og Nesset bekrefter det. Orkesteret med sine 27 musikere er en møteplass for ungdom og voksne fra mange av distriktets kommuner. Romsdalsorkesteret er også en arena der amatører løftes fram av profesjonelle som har musikk som sin arbeidsplass.

Leken musikk

Det var trangt om plassen på scena i kulturskolen da det fredag var premiere på eventyrforestillingen om Peter og ulven. De mange gjesteartistene fra Molde kulturskole var årsaken til det. Sergei Prokofiev hadde barn i tankene da han skrev sitt musikkeventyr i 1936.

Musikken er leken, frisk og fengende. Men det er langt i fra bare musikken som bidrar til at helgas tre konserter passer ekstra for barn og familier. Kulturskolens mange teater- og danseelever i sine fargerike kostymer bidrar også til det.

Ung bestefar

Leon Meinseth Brudeseth er med både som bestefar og forteller på konsertforestillingen. 12-åringen og de andre unge aktørene har fått hjelp av kulturskolelærene Karin Skjetne og Gøril Roesen på sin veg mot premiere.

– Jeg synes det gikk bra. Litt rart er det å spille bestefar når jeg er så ung, men sminken, staven og at jeg er litt krumbøyd hjelper meg med å se ut som en bestefar, sier Leon.

– Jeg ble med i dramagruppa på kulturskolen når mange av vennene mine begynte. Jeg tenkte at det er morsomt, og det er det, sier den unge skuespilleren fra Sellanrå skole før den store gjengen nå drar videre til Batnfjord og Eidsvåg.

– Det er slik vi skal jobbe

Det er Martin Bredin som har jobben med å lose de mange aktørene gjennom forestillingen. Dirigenten pustet lettet ut etter framføringen i Molde.

– Dette gikk aldeles strålende. Det er så flott når barn, ungdom og voksne kan jobbe sammen på en slik måte. Du verden, dette er et prosjekt alle som har vært med kan være stolte av. At vi kan fylle vår nye kulturskole med et prosjekt som dette er flott. Det er slik vi skal jobbe i et hus som dette, sier dirigent Bredin.

Allsidig jente

Fem sangsolister fra kulturskolen og musikklinja ved Molde videregående skole, med musikk både av Mozart og Benny Andersson fra Abba, er også viktig i vårsatsingen. Henninge Hasselø spiller fiolin i Romsdalsorkesteret. Sangen er også viktig for 17-åringen.

– Fiolin har jeg spilt i 12 år. Det er bare et drøyt år siden jeg begynte å ta sangtimer. Jeg synes det er morsomt å gjøre begge deler. I dag sang vi både med og uten mikrofon. Jeg er mest vant til å synge uten. Tove Midtbø Moe og Geir Heggdal er de i kulturskolen som er mine lærere, sier jenta som straks er ferdig med andre året på musikklinja. Et skoletilbud hun er veldig godt fornøyd med.

PS: Lørdag er det forestilling i Batnfjord samfunnshus, mens den nye Nessethallen besøkes søndag. Begge dager klokka 16.