Etter bruddet med Ringnes har Oskar Sylte Mineralvannfabrikk vært gjennom en kraftig nedbemanning, og redusert staben fra cirka 100 til 34 medarbeidere.

– Det er ennå for tidlig å si om mineralvannproduksjonen vil bære seg på sikt, sier daglig leder Oskar Dag Sylte jr.

Årsproduksjonen ligger nå på rundt fem millioner liter.

– Vi må gange dagens årsproduksjon med to eller tre for at den skal gå rundt på sikt, sier Oskar Dag Sylte jr.

– Hvordan skal dere komme dit?

– Vi må selge mer utenfor Møre og Romsdal, og få fart på salget der. Det tar litt tid. Hjertet vårt ligger i mineralvannproduksjonen, sier Oskar Dag Sylte jr.

– Vi må bli mer kjent ute i landet, supplerer økonomisjef Johnny Ræstad.

Overskudd

Omsetninga til Oskar Sylte Mineralvannfabrikk sank fra 122,2 millioner kroner i 2015 til 86,5 millioner kroner i fjor. Driftsresultatet steg i samme tidsrom fra 5,5 til 17,6 millioner kroner, mens resultat før skatt gikk fra 7,3 til 17,8 millioner kroner.

– Vi er fornøyd med resultatet, sånn sett. Ekstraordinære forhold er årsaken til resultatforbedringa. I hovedsak er dette knyttet til salg av driftsmidler grunnet overgang til grossistdistribusjon, og avslutning av samarbeidet med Ringnes. I tillegg ble påløpte restruktureringskostnader i 2016 lavere enn avsetninga i årsregnskapet for 2015, som følge av sterkt kostnadsfokus i gjennomføringa av selve restruktureringa. Den underliggende driften gikk med underskudd, sier Oskar Dag Sylte jr.

Han er glad for at de aller fleste av medarbeiderne som ble oppsagt, har fått seg nye jobber.

Lastebilparken solgt

Blant driftsmidlene som er solgt, og som har bidratt til overskuddet, er godt som hele lastebilparken.

– Vi forventer et utfordrende marked i 2017. Våre fokusområder vil være salg og produktutvikling, sier Oskar Dag Sylte jr, som regner med at det økonomiske tapet på mineralvannproduksjonen vil bli enda større i inneværende år enn det var i fjor.

Landsdekkende

Oskar Sylte Mineralvannfabrikk er nå landsdekkende, gjennom avtaler med Norgesgruppen og Coop. I Møre og Romsdal er Sylte inne i alle Norgesgruppens butikkprofiler. På landsplan er Sylte inne i Norgesgruppens butikkjeder som Meny og Spar. I Kiwi er Sylte inne i Møre og Romsdal, men ikke på landsplan. Oskar Dag Sylte jr legger ikke skjul på at de gjerne skulle vært inne også i Kiwi, og jobber for det. I Coop er Sylte inne i de større butikkene på landsplan. I Rema er Sylte inne kun i Møre og Romsdal.

– Dette er første året vi kjører over grossist. Det tar litt tid å få maskineriet til å gå, og å nå ut til kjedene i hele landet, sier Johnny Ræstad.

Grunnsolid

Oskar Sylte Mineralvannfabrikk AS eies av Sylte-familien gjennom Oskar Sylte Holding AS. Fabrikkeiendommen på Årø er skilt ut i søsterselskapet Brushuset AS. Oskar Sylte Holding eier også andre datterselskaper som er engasjert i andre virksomheter, i tillegg til finansielle plasseringer.

Konsernets driftsinntekter sank fra 127,6 millioner kroner i 2015 til 91,1 millioner kroner i fjor. Konsernets driftsresultat steg i samme tidsrom fra 11,2 til 22,6 millioner kroner og resultat før skatt fra 17,5 til 25,7 millioner kroner.

Oskar Sylte Holding er grunnsolid, med en bokført egenkapital på 203,5 millioner kroner, og en egenkapitalandel på 78,7 prosent.