– Jeg hadde nok anlegg for dans. Men viktigst av alt var at jeg trente mye, sier Iris Reder Kristoffersen (24), med artistnavntet Iris Reder, fra Molde.

Iris begynte på Studio 11 først da hun var 15 år. Et dansende bevis på at man ikke må begynne når man er liten. I dag er Molde-kvinnen danselærer på Salsakompaniet, hun er tilknyttet eventbyrået Show de vida, i tillegg til at hun danser profesjonell salsa med dansepartner Jazzy Ruiz. På sitt første VM i høst kapret de 13. plass av 62 deltakende par.

Ut av kroppen-opplevelse

Det var på Studio 11 det begynte. I åra før hadde hun trent håndball og turn. Da hun begynte med hip hop hos trener Nikita, som har Noise danseklubb nå, ble hun bitt av basillen.

– Jeg fortsatte med ballett, jazz. Ble fanget av dansen med en gang.

– Hva var det med dansen?

– Det er vanskelig å forklare. Det handler om venner, musikken, at det var artig. Og så var det forestillingene på Bjørnsonhuset. Jeg elsket følelsen av å være på scenen. Det gir så mye. En ut av kroppen-opplevelse, sier Iris.

Dansepedagog

Hun trente også med Mai Cecilie Venaas og Studio 11-eier Elisabeth Rødseth. Gikk på toppidrettslinja på Molde videregående skole og reiste til Oslo for å dra på audition.

– Jeg kom inn på to av de tre jeg søkte på, og valgte Norges Dansehøyskole, hvor jeg tok bachelor i dans og pedagogikk, sier Iris.

Dansepartner

Mot slutten av det treårige studiet i 2014 fikk hun jobb med å undervise et par timer salsa i uka på OSI, et studentidrettslag. I salsamiljøet ble hun kjent med Jazzy Ruiz.

– Han hadde nettopp skilt lag med dansepartneren sin, og vi begynte å trene sammen. Jeg hadde ikke danset noe særlig latin før, og han lærte meg masse. Bare et par måneder etterpå dro han meg med på en stor kongress i Hamburg, hvor vi hadde show. Det var både skremmende og artig, sier Iris.

13. plass i VM

Sammen med Jazzy har hun hatt show i flere europeiske land, i Dubai og Marokko. De har også gjort tv-opptredener, blant annet som dansere i latinoepisoden på NRK-suksessen Stjernekamp i 2015 og på Mitt dansecrew, som gikk på TV2.

– Da danseklubben ble medlem i Norsk danseforbund i fjor ble vi ganske spontant med på VM i Italia. Vi var ikke særlig forberedt, og visste ikke hva vi gikk til, men vi endte på 13. plass av 62 par, sier Iris.

– Og du er ikke latinamerikaner...?

– Nei... Jazzy er fra Guatemala, da. Han har bodd i Norge siden han var 18 år, og gikk også på Norges dansehøyskole, sier Iris.

Vil danse i Latin-Amerika

Iris og dansepartneren fikk «blod på tann» av å konkurrere. Proffmiljøet i Norge er ikke stort, så da de deltok i NM i februar var det ingen andre deltakere i proffklassen.

– Vi trener nå aktivt mot større konkurranser. Det blir nok VM igjen i år. Frankrike denne gangen. Men det er også uoffisielle VM, som er enda større, blant annet World Salsa Summit i Latin-Amerika. Den har vi lyst til å prøve, sier Iris.

Lærer barn å danse

Iris er også danselærer på Salsakompaniet, som ble gründet av Jazzy Ruiz for 17 år siden. Der underviser hun salsa og andre latinstiler på alle nivå.

– Salsakompaniet er den største salsa-latindans-skolen i Norge. Jeg begynte der høsten 2014, og miljøet blir jevnt større hele tiden. Vi har samlet et bra trenerteam som fungerer. To ganger i uka er jeg i Horten, hvor jeg underviser barn og unge. Det er så fint å kunne dele kunnskap, lære barna teknikker, hjelpe dem i riktig retning. Jeg har tatt med noen av danserne fra Horten til Nordic Salsa Experience, hvor de fikk danse på en stor scene, sier Iris.

Danseglede

Kanskje det ga dem det samme hun selv fikk da hun danset på Bjørnsonhuset. Hun ser at gleden er den samme.

– Dans er så mye mer enn dans. Det kan forme en som person. Det er gøy å se hvor fort de små greier å lære, følge framgangen deres, sier Iris.