Nå skal dagligvarebutikkene i Molde få selge alkoholholdig drikke via nettet – og de butikkansatte får kjøre varene hjem til folk. Flertallet i kommunestyret støtter administrasjonens innstilling, som også fikk flertall i Drift- og forvaltningsutvalget tidligere i mai. Men da saka ble debattert i formannskapet 16. mai, gikk flertallet her inn for å si nei.

Slik stemte de

Debatten i kommunestyret fulgte stort sett partilinjene. 16 av 17 Høyre-representanter sa ja, fire av fire fra Frp sa ja, og fire av fire fra Borgerlisten sa ja. Venstre delte seg – to av tre sa ja, Arbeiderpartiet delte også seg, her sa tre av åtte ja. Samtlige representanter i KrF, SV, MDG og Senterpartiet sa nei.

– Det er veldig lite framtidsrettet å hindre noen å kjøre ut lovlige varer til kunder, sa Sindre Pedersen (Frp) som mente dette ikke burde vært en debatt i Molde kommunestyre i 2017. Vinmonopolet startet med hjemkjøring allerede på 90-tallet, og de startet nettbutikk i 2002, argumenterte han.

Prinsippavgjørelse

Beslutningen gjør at butikker som allerede har salgsbevilling, nå kan forvente å få ja til å selge alkoholholdig drikke også på nett. Men det var en konkret søknad fra Eurospar Skjevik som var til behandling.

– Hvis vi innvilger på Skjevika, må vi innarbeide det i alkoholpolitisk handlingsplan også. Vi kan ikke ha en situasjon der vi innvilger for én og så får det ikke konsekvenser for andre, minnet Torgeir Dahl (H) om.

– Jeg skulle ønsket debatten fikk bedre rom, under behandling av ruspolitisk handlingsplan, og ikke bare under ei enkeltsak som det her, sa Ola Sønderland (MDG).

– Lovlig vare

– Skjevik Matsenter er en solid bedrift med en solid innehaver. De har allerede bevilling, og skjøtter dette på en god måte. Eier og driver har allerede drevet med netthandel ei stund – nå vil han også tilby den lovlige varen øl. Det synes jeg han skal få lov til å gjøre, sa Britt Janne Tennøy (H) fra talerstolen.

– Om det er ei lovlig vare har ingen ting med saka å gjøre, mente Frank Ove Sæther (Ap).

– Vi regulerer og kontrollerer disse lovlige varene allerede, enten de selges i butikk eller om det er på skjenkesteder. Dette gjør vi for å verne de som tar skade av det og for å verne det vi kan kalle samfunnsinteresser og samfunnsutvikling. Å si nei til dette, er ikke unaturlig, mente Sæther.

Ikke omfattende

Terje Tovan i Borgerlisten sa han hadde sjekket med Vinmonopolets informasjonsavdeling om hvordan dette med nettbestilling og hjemkjøring fungerte hos dem.

– Det ble solgt totalt 81 millioner liter med alkoholholdig drikke fra Vinmonopolet i fjor. To millioner var bestilt over nett, men bare tre prosent av dette ble kjørt hjem til folk, sa Tovan, som mente et ja ikke ville få store konsekvenser for handelsmønsteret i Molde.

Regulering

– Vi stenger ølsalget tidligere på kvelden enn det butikken stenger – og det er gode begrunnelser for dette, framholdt Frank O. Sæther og fikk støtte fra Inger Cecilie Frisvoll (KrF):

– Forskning viser at økt tilgjengelighet fører til økt bruk. Interesseorganisasjonene bekrefter at det er slik. Politiet er skeptiske til dette, og ressurstjenesten fraråder å tillate slik netthandel, sa hun.

– Vi er selvfølgelig ikke mot hjemkjøring av varer. Vi er ikke motstandere av bruk av nettet heller, men hjemkjøring av øl, det støtter vi ikke, sa Sæther.

Endelig votering ga 29 stemmer for og 18 mot nettsalg.