Det er første tur på stisykkel. I hjemtraktene på Hjelset tester han både sykkelen han har kjøpt, og ei flott og spennende sykkelløype.

– Opplevelsen var knallbra, som forventa. Det var faktisk enda gøyere enn jeg hadde trodd. Dette frister veldig til gjentakelse, sier 22-åringen.

Bakgrunnen for at han kjøpte seg sykkel, var et uhell på ski i vinter, hvor kneet ble skadet.

– Etter to uker på krykker fant jeg ut at jeg ville gjøre opptreninga til en artig ting ved å sykle. Og siden jeg liker topptur på ski, regner jeg med at topptur på sykkel blir like gøy.

– Jeg liker jo fart og spenning, og angret ikke et sekund etter at jeg fikk prøvd sykkelen, sier Hjelset, som forteller at han kjøpte en pent brukt sykkel, med full demping.

Mange turalternativ

Med på tur var kollega og mer erfarne Ståle Brenden, som har syklet mye i Molde-området, og litt andre steder.

– Det finnes utrolig mange stier og fine sykkelområder rundt Molde, sier han.

Noen av turene som er fine på sykkel er Sjurvarden, Melen, Svartnakken, Kringstadnakken, Valltua, Mannen fra Silsetvatnet, Tusenårsvarden og andre steder i Moldemarka som Hausen, Eikremsheia og Storlia.

– Det kreves masse tid og energi å lage gode sykkelstier. Derfor er det viktig at vi som bruker stiene tar hensyn, og for eksempel ikke sykler på de våteste dagene. Kommer man over et gjørmete parti, kan man finne en steinhelle eller to, slik at det ikke blir så utsatt. Vi må ta vare på marka, og hvis alle bidrar litt, så blir alt mye bedre, sier Brenden.

Mye frivillig arbeid

Stien på Hjelset, som går opp langs vestsida på Hagaelva, er det ildsjelen Ole Jørgen Jeremiassen som skal ha en stor del av æren for, ifølge syklistene.

– Dette er en tursti, hvor gående også er velkommen. Det viktigste er at folk viser hensyn til hverandre og til naturen, sier Jeremiassen.

Og han bekrefter at det har vært et stort arbeid å sette i stand den gamle og gjengrodde stien opp til Måsvatnet.

– Det var sommeren for to år siden jeg begynte på prosjektet, i godt samarbeid med en veldig positiv grunneier. Noen gode hjelpere har bidratt, samt en god styrke på 10–12 mann når vi har hatt dugnader, sier Jeremiassen.

Han understreker at alt er frivillig arbeid, og ber folk vise respekt og bruke stien på forsvarlig vis.

– Jeg håper vi kan ha stien i mange år, og lage nye, men da må folk ta vare på dem.

Fredfullt i skogen

I skogen har sykkelentusiast Thomas Bronnes med seg kamerat Lasse Vorpenes, som også prøver stisykling for første gang. Bronnes har holdt på et par år med stisykling.

– Jeg holdt på med landevegssykling i 10 år, men har alltid likt å gå til fjells til fots eller på randoneeski. Jeg så muligheten til å bytte ut vegen med skogen, og synes det er fredelig og fint, samtidig som man slipper biler i ryggen som vil forbi. Og så er slik sykling veldig sosialt, sier Bronnes.

– Stien på Hjelset har fantastisk fin flyt, som passer både nybegynnere og viderekomne, sier Bronnes.

Alrik Hjelset gleder seg til å sykle mer i sommer.

– Jeg har hørt Molde er et mekka for sykkel, og at det er mange flotte stier, sier Hjelset.