Skal velgerne få tilbake muligheten til å stryke kandidater når det blir kommunevalg i 2019 og fylkestingsvalg samme år?

– Ja, mener Harald Nesvik, som er parlamentarisk leder i Stortinget for Fremskrittspartiet.

– Velgeren er sjefen. Vi politikere må akseptere at velgerne ønsker større innflytelse ved lokalvalg, og si ja til at velgeren kan stryke kandidater på lista, sier Harald Nesvik (Frp).

Vil endre valgloven

Sammen med partikollegene Helge André Njåstad, Ingebjørg Godseksen og Frank J. Jenssen (H) og Ingjerd Schou og Michael Tetzschner fra Høyre foreslår de å endre valgloven slik at det igjen skal bli anledning for velgerne til å stryke kandidater på lista. Forslaget får støtte fra Venstre, SV og Miljøpartiet De Grønne, mens Arbeiderpartiet, Senterpartiet og KrF er mot.

– I dag kan velgerne gi kandidater som står på partilistene tilleggsstemmer. Hvorfor foreslår dere å gjeninnføre ordningen med å kunne stryke kandidater?

– Velgerne skal kunne bestemme hvem de ønsker skal representere dem i kommunestyrene. Vi ser at i lokalpolitikken er det ofte helt andre skillelinjer enn på Stortinget, der man har mer ideologiske skillelinjer mellom partiene når lover og overordna saker skal avgjøres. Vi trenger økt valgdeltakelse ved kommune- og fylkestingsvalgene. Det mener vi at vi kan få dersom vi gir velgerne enda større innflytelse over hvem de vil ha i kommunestyret og fylkestinget, forklarer Harald Nesvik til Romsdals Budstikke.

Lokalpolitikk ikke partipolitikk

Han trekker fra typiske saker som lokalpolitikere skal avgjøre:

– I lokalpolitikken handler det om lokale saker; hvor lekeplassen skal være, om restauranten skal få holde åpen til klokka 24 eller klokka 02. Skoledebatt og andre lokale saker. Jeg mener velgerne skal kunne gi stemmetillegg til kandidater de ønsker å ha inn, og kunne stryke kandidater de ikke vil ha inn i kommunestyret eller fylkestinget, sier Harald Nesvik.

Ap og Sp vil ikke endre

I Arbeiderpartiet og Senterpartiet er de også opptatt av å få høy valdeltakelse i lokalvalgene, men begge partienes representanter i kontroll- og konstitusjonskomiteen mener det vil være negativt å innføre ordningen igjen med å strykekandidater. Ap og Sp mener at dersom det blir tillatt å stryke kandidater på listene, vil det kunne holde enkelte kandidater vekk fra å stille på liste til valget. Ap og Sp tror ikke strykning vil føre til økt valgdeltakelse.

Kan innføres om to år?

Stortinget skal diskutere dette forslaget tirsdag 23. mai.

– Dersom forslaget om å tillate velgerne å stryke kandidater får flertall, når kan ordningen begynne å gjelde?

– Dersom det ikke kreves for mye omarbeidelse av lovteksten, håper jeg at velgerne skal stå fritt til å stryke kandidater eller gi stemmetillegg fra og med kommunevalget og fylkestingsvalget høsten 2019, sier Harald Nesvik.

Velgernes valg: De siste valgene har ikke velgerne hatt anledning til å stryke kandidater på valglistene. Men velgeren har hatt muigheten til å gi stemmetillegg til kandidater de ønsker inn i fylkestinget eller kommunestyret. Foto: RICHARD NERGAARD