MOLDE: Istad-konsernet økte omsetninga fra 481 millioner kr i 2015 til 567 millioner kr i fjor. EBITDA-resultatet – det vil si driftsresultat før skatt og avskrivninger – økte i samme tidsrom fra 73,6 til 105,2 millioner kr. EBITDA er et stadig mer benyttet nøkkeltall for lønnsomhet, som sier noe om kontantstrømmene knyttet til driften av virksomheten.

– Vi er godt fornøyd med resultatet for 2016, sier konsernsjef Ivar Kosberg, som takker de ansatte for innsatsen og godt utført arbeid.

Solgt ut.

I 2014 ble det solgt ut virksomheter fra Istad-konsernet, med Linjebygg Offshore og Istad Energimontasje. Salgene ga store gevinster. 2015 var første hele driftsår som et rendyrket kraftkonsern. 2016-tallene viser at Istad klarer seg godt som det.

Sterk posisjon

Datterselskapet Istad Kraft AS, som står for produksjon og salg av kraft inn mot de lokale markedet, opprettholder ifølge Ivar Kosberg en sterk posisjon.

– Istad Kraft er en liten kraftprodusent, hvor bare ca. 23 prosent av totalt fysisk omsatt kraftvolum kom fra egen produksjon i 2016. Det var et relativt lavt nivå på kraftproduksjonen i fjor, hvor produsert volum var bare ca. 86 prosent av siste ti års middelproduksjon, sier Ivar Kosberg.

Kraftprisen i 2016 var høyere enn i 2015, hvor en måtte gå 15 år tilbake i tid for å finne en lavere pris. En høyere kraftpris i 2016 har gitt en bedret inntjening innen kraftproduksjonen, sammenliknet med foregående år.

Investerte 92 millioner kroner

Istad Kraft har i åra 2013-2016 investert 92 millioner kr i rehabilitering og oppgradering av de tre kraftproduksjonsanleggene på Istad.

– Dette gir en forventet økt produksjon på ca. ni GWh, sier Ivar Kosberg, som framholder at oppgraderinga gir muligheter for mer effektiv drift.

Stabil nettdrift

Datterselskapet Istad Nett ASkan vise til en stabil drift innenfor nettvirksomheten i 2016.

– Istad Nett har en kvalitet på leveransen på 99,990 prosent, sier Ivar Kosberg, som kan vise til en avkastning på nettkapitalen på 8,5 prosent i 2016, mot 4,8 prosent i 2015.

– Nettvirksomheten er en monopolvirksomhet, regulert av NVE. NVE endret med virkning fra 1. januar 2016 reguleringsmodellene, slik at en skal unngå de store svingningene i avkastningen. Over tid skal bransjen ha en normalavkastning på investert kapital, sier Ivar Kosberg.

Istad Fiber

Istad har i flere år levert fiber til bedriftsmarkedet. I 2015 besluttet Istad å utvide satsinga til privatmarkedet. Istad Fiber eies 50/50 av Istad og Lyse.

– Det har vært meget stor interesse for denne satsinga, og det er inngått kontrakter med 4.200 kunder. Det har vært stor utbyggingsaktivitet i 2016 for å kople opp de nye kundene. Den har fortsatt med uforminsket styrke inn i 2017, sier Ivar Kosberg.

Langsiktig horisont

– Vi har en langsiktig horisont på virksomheten vi driver som et rendyrket kraftselskap, og er opptatt av å forvalte de ressursene som er stilt til vår rådighet til å skape verdier til det beste for både eiere, ansatte og omgivelser, sier Ivar Kosberg.

Ut ifra markedets rådende forventninger om rentenivå og kraftpriser, venter han et positivt resultat for Istad-konsernet i 2017.

Silsetdammen : Silsetdammen ved Silsetvatnet er en av dem som er oppgradert. Foto: Istad Foto: jIstad Kraft