Molde: – Vi varslet tidlig, som høringsinstans, at en dispensasjon som kommunen har gitt i denne saken, ville bli påklaget. Det blir ofte søkt om fradeling av tomter på dyrka jord i forbindelse med generasjonsskifte på gardsbruk. Stortinget har nylig innskjerpet jordvernet. Mange saker av denne kategori kan gi uforholdsmessig stor nedbygging av dyrka jord, sier landbruksdirektør Frank Madsøy hos Fylkesmannen.

Så tar han opp skillet mellom kårbolig (hus nummer 2 på garden) og bygging av frittliggende boliger. – En kårbolig på et gardsbruk er et hus nummer to på garden, der den eldste generasjonen gjerne bor. Juridisk og eiendomsmessig er dette da en del av garden, og kan ikke selges uten særskilt tillatelse. Denne saken handler ikke om å bygge en kårbolig. Den dreier seg om å skille ut en boligeiendom på dyrkajord rett ved gardstunet. Hvem som skal bo i boligen har ikke betydning i denne sammenheng. Det skyldes at et slikt hus fritt kan omsettes i boligmarkedet, uavhengig av hvem som eier gardsbruket. For en eventuell ny framtidig eier vil det kunne oppstå konflikter mellom et aktivt jordbruk og en boligeier uten tilknytting til landbruket.

Fylkesmannen har forklart søker at de bør undersøke muligheten for å sette opp en bolig nummer to på bruket, eller plassere boligen på ei tomt som ikke medfører nedbygging av dyrka mark.