Nesset/Molde/Midsund: Prosjektleder Britt Rakvåg Roald synes prosessen med å forberede nykommunen går godt. Hun har pendlet vekselvis mellom Molde, Midsund og Nesset siden 1. januar, da hun begynte.

Hun skal være i denne jobben ut året. Hvordan prosjektet skal ledes videre, er ikke bestemt. Det skal fellesnemnda drøfte til høsten etter at Stortinget har gjort sitt vedtak.

Til stede i alle kommunene

Prosjektlederen har kontor i hver av de tre kommunene og synes det er nyttig å bli kjent med de ulike organisasjonene.

– Folk er positiv og engasjert. Jeg får mange innspill, sier Rakvåg Roald.

Mange involvert

Et stort antall personer er involvert i prosessen. Over 20 arbeidsgrupper er i gang (i faktaboksen står detaljene).

Stormøte i Nesset

Mye skjer hele tida, men i nærmeste framtid peker stormøtet i Nesset seg ut. Det blir felles kommunestyremøte for kommunene 22. juni. Fellesnemnda oppnevnes da med 5 representanter fra hver kommune og kommer i gang med sitt arbeid. Molde har lederen, og de tillitsvalgte er med i alle gruppene.

Fellesnemndas mandat vedtas i kommunestyrene.

Videre pågår kartlegging av administrative funksjoner, det blir utredning om demokratimodeller, utredning av pensjonskasse (Molde har egen, de to andre KLP), og utredning av modell for interkommunale samarbeid. All informasjon om prosessen finnes på nettsida til nye Molde kommune.

– Hvilke fullmakter har interimsstyret i saker som det må tas avgjørelse i før sammenslåingen?

– Dersom saker som tas opp i interimsstyret er av en slik karakter at de krever politisk behandling i perioden, skal det forberedes likelydende saksframlegg for de tre kommunene i samråd med rådmennene. Avhengig av sakenes karakter, kan prosjektlederen eller ulike kommuneadministrasjoner forberede disse sakene.

Interimsstyret skal planlegge prosess, prinsipielle saker skal opp i hvert kommunestyrene.

Interimsstyret

Interimsstyret ble opprettet med likelydende vedtak i de tre kommunene høsten 2016. Interimsstyret består av ordførere, varaordførere, representanter for de største opposisjonspartiene og rådmenn i de tre kommunene, til sammen 12 representanter. Styret ledes av ordføreren i Molde. Det møtes månedlig, og prosjektlederen er sekretær for interimsstyret.

– Hva skal nykommunen hete – og hva med kommunevåpenet?

– Navnet på kommunen er Molde. Det lyses ut konkurranse om kommunevåpen høsten 2017, sier Britt Rakvåg Roald.