– Bjørn Trana var helten min i oppveksten. Var det rollespill, var jeg Bjørn Trana som spilte stortromme i skolekorpset for noen tiår siden, forteller Heggem, om hvordan det hele startet. Etterhvert la han merke til at en annen trakterte stortrommene.

– Men han hadde det vel travelt nok på 17. mai, tenkte jeg, og begynte å mase. Det handler om å posisjonere seg å tilby sine tjenester dette, skratter næringslivslederen, som til vanlig driver Nils Heggem AS på Åndalsnes.

Kulturskolen for alltid

I mange år så det mørkt ut. Masinga førte ikke fram. Men så ble det sjukdomsforfall.

– Jeg fikk tilbud om å stille til øving før 17. mai på fem minutters varsel, mimrer han. Etter dette var han med. Og fikk også endelig plass i kulturskolen.

– Kona mi pleide å søke plass til barna våre og til meg, men jeg fikk aldri plass, humrer han. Nå er den halvtimen hver tirsdag det viktigste han gjør i en travel hverdag, med blant annet 31 ansatte på Nils Heggem bilsenter.

– Da skyver jeg alt annet til side. Ikke engang om kongen hadde kommet, hadde jeg skulka den timen, forteller han.

Holdt på å miste plassen

Heggem forteller at han holdt på å gjøre ei tabbe for noen år siden. Næringslivslederen ble spurt om å sponse ei ny tromme til korpset. Det gjorde han.

– Men da ringte de mot 17. mai og sa at den nye tromma var blitt så lett å være, så de kunne spille sjøl. Jeg brukte altså penger for å miste jobben, skratter han. Men «heldigvis» fungerte ikke den nye tromma og den gamle, tunge ble tatt tatt fram igjen.

– Det ble bare ett års opphold, forteller han.

Oppstrekk av ungdom

Han har også opplevd å få kjeft av langt yngre «medspillere».

– En gang misforsto jeg kotymen litt. En 15-åring spilte skarptromme. Det er en samspill mellom skarptromme og stortromme. Det er lov å tulle, men ikke med spillinga. Dette brøyt jeg og fikk ikke refs, men en kraftig oppstrekk av den unge gutten, forteller han.

Med i businessbok

Nå lever han derfor lykkelig som stortrommis hver 17. mai. På årets utgave spilte korpset først på Åndalsnes, før turen gikk til Innfjorden og så til Isfjorden.

– Det er helt fantastisk å få være med på dette. Verden rundt går videre, men 17. mai og tradisjonene rundt det er bare helt utrolig, sier han og nevner mer som i ei bisetning til slutt at historien om hvordan han kom seg inn i skolemusikken nå er å lese i ei nylig utgitt businessbok av Jacob Schram, europadirektøren i Circle C (Heggem eier for øvrig stasjonen på Åndalsnes)

– Han har sagt at om han noen gang skulle skrive, skulle dette med. Det er jo bare for moro skyld, så klart.

Foto: Ragnhild Bakke