Eide: Rådmann Ole Bjørn Moen fant grunn til å minne kommunestyret på dette under møtet torsdag, like før budsjettjusteringen som kommer i juni. Budskapet er ikke nytt, det har vært det samme foran hver budsjettjustering og -behandling de siste åra.

10 millioner kroner

– Rådmannen er bekymra over driftsnivået. I budsjettet for 2017 er det brukt 9.452.00 kroner av disposisjonsfondet for å dekke utgiftene. I tillegg kom det på 629.000 kroner i en justering i februar som følge av en feil under budsjettbehandlingen i desember. Til sammen bruker vi 10 millioner av fondet, sa Moen.

Drar ubalansen med seg

Han understreket at kommunen drar underbalansen med seg inn i 2018 og 2019. Da er det lagt inn ytterligere kutt i driftsutgiftene i forhold til 2017.

Underforbruk på 1 million

Heldigvis fikk Eide et regnskapsmessig underforbruk på 1 million kroner i 2016. Men det hjelper lite så lenge en budsjetterer med 7,1 millioner kroner mer i utgifter enn i inntekter.

Berga av børsen

Det er ingen god situasjon å måtte håpe på å bli berga av børsen og premieavviket hvert år. I 2016 var Eide heldig og fikk pluss på begge poster.

Burde hatt 12 millioner

Rådmannen sa at Eide må konsentrerer seg om å rette opp underbalansen. Egentlig bør en gjøre mer.

– Etter KS sin beregningsnorm burde vi hatt 5 millioner kroner (1,75%) i netto driftsresultat. Slik sett ligger vi 12 millioner skjevt. I stedet bruker vi av fondet og setter ikke tæring etter næring, slik vi kanskje burde.

Ubalansen fortsetter

Når det gjelder driftsåret 2017, viser prognosen fra driftsenhetene at Eide styrer mot et overforbruk på ca. 3 millioner kroner ved slutten av året.

Mulige løsninger

– Hva gjør vi, var rådmannens logiske spørsmål.

Første og viktigste tiltaket vil være å senke driftsnivået i Eide. En annen mulighet, som følger av kommunesammenslåingen, er å finne kandidater til stillingssammenslåinger i Eide og Fræna for å kutte utgifter.

Et håp ligger i regjeringas signal om at kommunene skal få mer penger. Dette trengs sårt i lavinntektskommunen Eide som har mindre skatteinntekter enn mange andre.

Eiendomsskatt

Eiendomsskatten, som innføres fra 2018, er ingen løsning på Eides økonomiske problem, slo rådmannen fast.

– Jeg vil advare mot å tenke nye tjenestetilbud. Skatten vil gå til å dekke allerede opparbeidet underbalanse, sa Moen.

Eide forventer 4,25 millioner kroner i inntekt av eiendomsskatten det første året.

Forberedelsene til eiendomstaksering er godt i gang og går som planlagt.