Arne Birger Silnes forteller til Romsdals Budstikke at Eide ville gjøre noe spesielt i forbindelse med kongeparets fylkesbesøk 12. juni det året.

– Siden har vi bare fortsatt å henge opp flaggene hver 17. mai, forteller den mangeårige styremedlemmen i Eide Vel.

Velforeningene og bygdelagene langs fylkesveg 64 tar seg av jobben, som gjøres grytidlig på nasjonaldagen før alle kler seg i finstasen.

Første etappe

Romsdals Budstikke ble med årets flaggekspedisjon på Nås. Der har Frode IL og Nås krets grendelag strekninga fra brua over Vågsbøelva og så langt det er stolper opp mot Fræneidet.

Flott syn

Seinere på dagen er det et utrolig syn som møter alle på veg gjennom Eide – en lang rekke med norske flagg. Ingen skal være i tvil, dette er en kommune pyntet til fest.

Dagens dugnadsgjeng står som representanter for alle i bygd og by som steller i stand til fest for oss andre.

Sola kom

Da flaggoppsetterne la ut i halvåttetida, lå skodda tungt ned i fjella. Men i løpet av timen jobben tok, brøt sola gjennom i Eide og Fræna og ga utsikter til en fin dag.

– Hvordan blir feiring på Nås?

Vi spør Ingvild Oline Eidsæter som i år har fått ansvaret for nasjonaldagsfeiringen sammen med flere andre. Jobben går på omgang.

– Ja, nå er alt klar. Vi pyntet i Frodehuset i går kveld og har satt ut stoler og bord til 170 gjester. På en slik dag tar alle ut, og vi feirer tradisjonelt og skikkelig. Det blir lapskaus, rømmegraut, pølser med brød, is, kaffe og kaker. Og så leiker sjølsagt.

Musikk fra cd-spiller

Tog blir det også. Et lite et, som går opp i byggefeltet på Halåsbakken til korpsmusikk fra en cd-spiller.

Gratulerer med dagen!